L.B. u Nakon predavanja

Treba li studentima dozvoliti grickalice na predavanjima? Odgovor bi vas mogao iznenaditi

Već i ptice na grani pjevaju onu: 'Doručak je najvažniji obrok u danu.'

11. svibnja 2022 11:05
Ima li mjesta grickalicama na predavanju?

Ima li mjesta grickalicama na predavanju? Foto: Lucky Business via Shutterstock

No, mnogo studenata "preskače" upravo ovaj obrok pa na prvo predavanje kreću eventualno sa šalicom kave u želudcu i rijetko nečim hranjivijim.

Mentalna aktivnost, uz onu održavanja bazalnog metabolizma, velik je potrošač energije u našem tijelu. Ovo znači da nam za koncentraciju, aktivno sudjelovanje na predavanjima i rješavanje akademskih obaveza treba – energija koju unosimo hranom.

vezano Kažu tete: Talijanski specijalitet Nakon predavanja Što to jedu studenti? Najgori ovotjedni obroci u menzama: 'Milaneze ili parizer sa špagetima?'

Unatoč tome, svaki student zna koliko je pravilna ishrana teško dostižna, posebice prilikom ispitnih rokova ili kad "zagusti" na fakultetu. Brojne kolizije, trčanje s predavanja na predavanje, u pauzama odlasci u kopiraonicu ili knjižnicu, pa čak i odrađivanje studentskih poslova, diktiraju ritam koji prehranu često baca u drugi, treći pa i posljednji plan.

Zbog toga je sve više onih koji smatraju da bi grickalice u predavaonicama trebale biti dozvoljene.

Osim potreba za hranom i energijom kako bi aktivno pratili predavanja, unatoč preskakanju doručka, treba navesti da mnogi studenti osjećaju stres, ljutnju i nelagodu kad su gladni. U tom stanju teško je pratiti predavanja i aktivno zapisivati i pamtiti korisne informacije. Također je teško fokusirati se na bilo koji zadatak.

Kruljenje želudca kao zvuk ometanja na predavanjima

Unatoč kritikama koje kažu da bi užina i grickalice mogle stvoriti pomutnju na predavanju, smetati drugima prilikom praćenja profesora i doprinijeti neproduktivnosti cijele grupe studenata, činjenica je da kruljenje želudca u tihoj predavaonici i sram koji većina studenata osjeća u ovoj situaciji ne doprinose osjećaju fokusa i radnog raspoloženja, kako ni gladnih studenata, tako ni njihovih kolega.

vezano studentska prehrana, čvarci, grickalice Laganini [FOTO] Čvarci na skriptama: Pogledajte što 'grickaju' međimurski studenti za vrijeme ispitnih rokova

Činjenica je da studentski raspored može biti pretrpan i često podrazumijeva "skakanje" iz predavaonice u predavaonicu, bez mnogo vremena za užinu između predavanja. U takvim okolnostima, studenti čekaju prvu "rupu" u rasporedu kako bi otišli do obližnje menze, pekarnice ili kantine u potrazi za hranom. No, do prve takve prilike može proći mnogo vremena, a niti obrok koji se pojede "s nogu", hodajući hodnicima između predavanja nije ideal kvalitetne ishrane.

Zbog svega ovoga, sve se češće smatra da bi sitne, uredne i ne preglasne grickalice ili maleni obroci trebali biti opcija za sve studente na predavanjima, ukoliko ne stignu pojesti doručak prije dolaska na fakultet ili osjete nelagodu uzrokovanu glađu tijekom predavanja.

Uz pridržavanje određenih pravila

Uz napomenu da student prilikom konzumiranja grickalice ne bi trebao stvarati buku, nered i ometati kolege - kako ni žvakanjem, šuškanjem omota ili vrećice, a posebice ni intenzivnim mirisima koji bi mogli smetati drugima.

vezano Slika nije pronađena Nakon predavanja Kad imaš 9 kuna dnevno za hranu: Studentica objasnila kako je uspjela preživjeti 5 dana s manje od 50 kuna

Diskretne grickalice poput granola kuglica s dodanim voćem, kikiriki maslacem i komadićima čokolae, napravljeni kod kuće i zapakirani u vrećicu ili posudicu, brz su i kvalitetan izvor energije kojega je moguće pojesti u tišini, kao i kakvu kiflicu, nekoliko zrna grožđa, ili pak smoothie od povrća i voća sa sjemenkama, koji je lako napraviti kod kuće i ponijeti sa sobom na predavanje.

Još vijesti