S.D. u Nakon predavanja

Povratak u školske klupe s 87 godina: Baka koja nikada nije odustala od svojih snova!

Ona je dokaz da nikad nije kasno!

21. ožujka 2023 14:39
Nikad nije kasno naučiti nešto novo

Nikad nije kasno naučiti nešto novo Foto: Bencemor/Shutterstock

U modernom dobu, kada je obrazovanje postalo puno pristupačnije, mnogi ga više ne znaju cijeniti, ali ne i ova Egipćanka. Ona je svoje osnovnoškolsko obrazovanje započela u 87. godini života i tako dokazala da za ispunjenje svojih snova nikada nije kasno.

Kao djevojčica imala je veliku želju za školovanjem, ali zbog oca, koji je imao konzervativan stav o obrazovanju žena, to nije mogla.

„Htjela sam učiti, ali moj otac je bio konzervativan. Tražila sam od njega da mi pruži mogućnost obrazovanja, ali on je rekao da to nije za djevojčice“, rekla je Zubaida za DW Bosna i Hercegovina.

Prilika za obrazovanjem pružila joj se kada su vlasti i Ministarstvo za socijalnu sigurnost u Egiptu pokrenuli projekt opismenjivanja i obrazovanja odraslih.

„Zubaidu smo upoznali kad smo počeli raditi na terenu. Vidjeli smo da ima veliku želju obrazovati se i da je jako motivirana. Malo smo se brinuli zbog njenih godina, ali smo zaključili da to može funkcionirati. Uporna je, odlučna i voli se obrazovati“, rekla je koordinatorica kampanje opismenjivanja, Suzy Sobhi Sanad za DW Bosna i Hercegovina.

Zubaida je naučila čitati i pisati te se nada da će uskoro dobiti školsku diplomu. Također, ohrabruje odrasle i starije da nastave sa svojim obrazovanjem te slijede svoje snove.

Još vijesti