V.F. u Nakon predavanja

Učiš, a nikako da zapamtiš? Možda ti pomogne Mozart!

Dok učimo za kolokvije, nema metode koju nećemo isprobati.

24. studenog 2022 11:45
Glazbeni orkestar

Glazbeni orkestar Foto: Pexels via Pixabay

Vjerojatno si trenutno zatrpan kolokvijima i dan ti se svodi na učenje, kuhanje kave i plakanje. Kofein puno pomaže, ali nakon šeste kave, mozak postane umrtvljen, iako tijelo još uvijek funkcionira.

Vrijeme je da staneš na kraj tom mučenju. Donosimo ti jednu alternativu koja će ti održavati koncentraciju. Nećeš vjerovati kad ti kažemo da je ključ koncentracije u – Mozartu.

Možda si već čuo da je dobro slušati klasičnu glazbu dok učiš, ali to nije samo pretpostavka. Postoji nešto što se zove Mozartov efekt. Taj pojam je nastao kada su američki znanstvenici Frances Rauscher, Gordon Shaw i Catherine Ky proveli istraživanje te zaključili da slušanje Mozartove glazbe može privremeno povećati koncentraciju i poboljšati pamćenje.

Provedena brojna istraživanja

Neurobiolog George Shaw je zaključio da se u Mozartovim kompozicijama glasnoća tona izmjenjuje u razmaku od 30 sekundi, što se poklapa s uzorkom moždanih valova. Upravo zbog toga sinkroniziraju se lijeva i desna polovica mozga, što dovodi do opuštanja, poboljšavanja koncentracije i sposobnosti razmišljanja.

Ovo su testirali i Nina Terzin-Laub i Dragutin Ivanec koji su proveli istraživanje nad studentima psihologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Međutim, iako se pokazalo da su studenti bolje riješili dobivene zadatke nakon slušanja Mozartove glazbe, ta je razlika toliko mala da nije statistički značajna. Time su dokazali da nam Mozart možda ipak neće biti od prevelike pomoći.

Neki su autori o ovome efektu napisali i čitave knjige s pretpostavkama da Mozartova glazba može privremeno povećati IQ i da je dobro za bebu ako majka sluša klasičnu glazbu dok je trudna.

Studenti teže uče uz glazbu?

Međutim, što na to kažu studenti? Vole li slušati glazbu dok uče ili ne mogu ništa zapamtiti ako nije potpuna tišina?

„Ne slušam glazbu dok učim jer mi smeta. Takva sam, ne mogu ni spavati ako se išta čuje“, priča nam studentica s Fakulteta hrvatskih studija.

„Kad bih išla na more, starci su morali ugasiti radio u autu i šutjeti da mogu spavati. Kad ja nešto radim, cijela kuća mora biti tiha što je skoro nemoguće jer imam osam mačaka“, dodala je.

Iako glazba može ometati učenje, ona ipak ima i svojih prednosti, o tome nam priča i ova studentica koja je čak i spremna početi slušati klasičnu glazbu samo da si olakša učenje.

Spremni iskušati bilo koju metodu

„Ne volim slušati glazbu dok učim jer mi treba mir za koncentraciju, ali dok pišem seminar ili čitam literaturu za takve radove volim si upaliti neku laganu glazbu i nekako mi to daje još veću motivaciju za rad“, kaže nam studentica s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta.

„Često mi smeta i galama u domu dok učim, a ne još i glazba. Iako, i ja sam čula da klasična glazba povećava koncentraciju tako da ću morati probati ako stvarno pomaže“, priznala je.

Ipak ima i onih koji povremeno slušaju klasičnu glazbu, ali im to ne pomaže u koncentraciji kod učenja, kako se čini.

„Dok učim, slušanje glazbe apsolutno ne dolazi u obzir. Dok pišem rad ili pravim prezentaciju, onda si volim upaliti čak i klasičnu glazbu, ali ne mora biti baš Mozart. Jednom sam čula na radiju da klasična glazba poboljšava učenje, ali iskreno, ja nisam baš primijetila. Mogu slušati zvukove iz prirode ili klasičnu glazbu, ali i jedno i drugo ima isti učinak. Ipak, klasičnu glazbu ću češće upaliti jednostavno zato što ju više volim. Nekad me zvukovi valova jako iritiraju. Pjesme ne dolaze u obzir, nikako. Ne mogu se koncentrirati uz njih. Ali znala sam jednu curu koja je slušala cajke dok je pisala seminare“, rekla je studentica s Fakulteta političkih znanosti.

Anketa

Volite li učiti uz glazbu?

Ukupno glasova:

Glazba, bilo da je klasična ili neka druga, nas može motivirati. Rezultati istraživanja iz 2019. godine kažu kako slušanje glazbe može aktivirati centre u mozgu koji se inače aktiviraju kada nagrađujemo same sebe što nam povećava motivaciju za pamćenjem novih informacija.

Ako si i ti jedan od onih koji ne podnose glazbu dok uče, možeš ju slušati u pauzama od učenja jer, prema istraživanju iz 2007. godine, slušanje glazbe može povećati fokus, pogotovo one klasične.

Mozartov efekt možda ipak nema toliko snažan učinak, a možda to ovisi i od osobe do osobe. Ipak ti preporučujemo da pokušaš jer si sigurno očajan, a klasična glazba je uvijek zdravija opcija od kofeina i šećera koje vjerojatno unosiš u sebe u nenormalnim količinama.

Ne osuđujemo te, vremena su teška.

Još vijesti