L.B. u Nakon predavanja

Upitala kolege koriste li 'tabletice za pamćenje' tijekom učenja: Evo što morate znati o tome

Osoba bez motivacije teško će se uspjeti koncentrirati na važan predmet. Kako poboljšati koncentraciju?

5. rujna 2022 12:30
Kako podići razinu energije i koncentracije tijekom učenja?

Kako podići razinu energije i koncentracije tijekom učenja? Foto: Pheelings media via Shutterstock

U ispitnom je periodu opće poznato da nam je koncentracija pri učenju i pripremanju ispita jedna od bitnijih stavki za uspješno rješavanje obveza. U bliskom je kontaktu s njom i motivacija koja je samo poticaj za dobru koncentraciju.

Studenti upravo u ispitnom periodu posežu za raznim stimulansima da poboljšaju koncentraciju: ispijaju litre kave, napitke s kofeinskim sastavom, konzumiraju razne vitamine, a i isprobavaju tablete koje pospješuju koncentraciju, među kojima su najpoznatiji ginko i guarana.

vezano Slika nije pronađena Laganini 10 studentskih grijeha: Najgore stvari koje radimo tjedan dana prije ispita

S obzirom da počinju ispitni rokovi na fakultetima diljem Hrvatske te da studenti marljivo uče već neko vrijeme kako bi se za iste pripremili, svakako rezultat pokušavaju poboljšati stimulansima, suplementima prehrani i različitim "superfood" namirnicama.

Pitanje o suplementima i energetskim pićima koje studenti konzumiraju prije i tijekom učenja postavila je i jedna korisnica Twittera, koja se požalila da nema energije za učenje te zamolila za savjet kako to nadoknaditi.

 

 

U našem istraživanju tijekom prošle godine, od studenata smo doznali da im energetska pića nisu nepoznanica, posebice tijekom izlazaka, prije treninga ili učenja za ispite. Student 3. godine novinarstva, Petar, tako nam je kazao da konzumira energetska pića gotovo svakodnevno.

Rizici konzumiranja energetskih pića

"Pijem ih gotovo svaki dan. U danu sam ih najviše popio tri komada", kaže za MojFaks. "Nuspojave sam osjetio dosta puta, srce mi počne lupati brže, ruke mi se tresu, ne mogu biti miran", objasnio nam je tom prilikom.

vezano Slika nije pronađena Nakon predavanja Zagrebački studenti o energetskim pićima i nuspojavama: 'Sjeo sam u kut sobe i plakao…' Liječnica upozorava: To nisu 'juhice' i ne treba ih nikad piti

"Energetska pića izbjegavam u širokom luku. Od suplemenata sam uzimala vitamin D na preporuku ljekara, i daleko se bolje osjećam. Samo oprezno ako misliš uzimati na svoju ruku, postoji neka granica koliko je preporučeno, nisam sigurna koja ovako napamet", piše jedna Twitterašica.

Ono što joj napominju jest da se s raznim nadomjescima prehrani i suplementima „nije za igrati“ stoga je poželjno prije uzimanja bilo kakve nadopune zdravoj prehrani konzultirati s liječnikom. Isto vrijedi i za energetska pića, o kojima smo također pisali i za koje je naša sugovornica, liječnica specijalistica školske medicine, voditeljica Odjela za zaštitu zdravlja studenata Službe za školsku i adolescentsku medicinu iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", doc. dr. sc. Vera Musil, dr. med., koja upozorava da energetska pića "nisu juhice" koje se mogu konzumirati bez mjere i odgovornog ponašanja.

"Energetska pića se ne preporučuju za konzumaciju u bilo kojim okolnostima. Mi liječnici to nikada ne bismo preporučili", napominje za MojFaks. "Energetska pića nisu 'juhica' koja se može samo tako konzumirati bez nadzora ili vođenja računa o tome. Ona definitivno nisu preporučljiva za konzumaciju u bilo kojim okolnostima", kazala nam je tada Musil.

vezano Slika nije pronađena Vijesti Studentu otkazalo srce zbog energetskih napitaka – u bolnici proveo 58 dana

Ipak, unatoč pojedincima koji često konzumiraju ovakva pića, u anketi provedenoj među studentima stanarima najpoznatijih zagrebačkih domova, rezultati su ipak pokazali da im se studenti ne okreću prilikom učenja toliko često koliko bi bilo moguće zaključiti, a velik broj čak nikad ne konzumira ovakva pića.

Biljni i prirodni pripravci?

Ima i onih koji konzumiraju biljne pripravke i tvrde da funkcioniraju, nakon par mjeseci uzimanja.

"Ja pijem ginka…ali zbog cirkulacije međutim primijetila sam da su mi se generalno i pamćenje i koncentracija poboljšali", dijeli svoje iskustvo druga korisnica ove društvene mreže.

I mi smo jedne godine isprobali jedan prirodan i biljni suplement, guaranu, tijekom učenja za ispit, no uz blage nuspojave i pad na ispitu, praksu nismo ponovili.

vezano guarana Nakon predavanja Isprobala sam guaranu za vrijeme rokova: Je li mi to pomoglo da prođem ispit?

Dakle, kako savjetuju liječnici i nutricionisti, prilikom velikih mentalnih napora najbolje je dovoljno spavati, piti više tekućine te učenje prekidati pauzama za blagu tjelesnu aktivnost.

Ovo je jedini recept koji za nuspojavu može imati samo uspješnije učenje, bolje zdravlje i bolje ocjene u indeksu.

Još vijesti