V.K. u Nakon predavanja

Šokantno! Za 30 posto studenata u Hrvatskoj seksualno uznemiravanje je 'zavođenje'

Zadarska studentica provela je istraživanje o seksualnom uznemiravanju i religioznosti. Rezultati su šokantni.

6. srpnja 2022 12:35
Seksualno uznemiravanje ili zavođenje?

Seksualno uznemiravanje ili zavođenje? Foto: shutterstock by BAZA Production

Studenti kao "krunu" svog obrazovanja pripremaju i brane završni i diplomski rad. Teme kojima se bave mogu biti raznolike i više ili manje aktualne ili praktično primijenjive, no poneki radovi posebno se istaknu ako se bave relevantnim i aktualnim temama.

vezano Izrada gemišta u građevinskoj mješalici... Laganini Ovo je prava istina o viralnom diplomskom radu o izradi gemišta u građevinskoj mješalici

Diplomantica Sveučilišta u Zadru, Božica Kos, provela je istraživanje za svoj završni rad na temu "Iskustva te stavovi o seksualnom uznemiravanju i njihov odnos s religioznošću" koji se može pronaći na repozitoriju završnih i diplomskih zadova na stranicama Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

vezano Izrada gemišta u građevinskoj mješalici... Laganini Ovo je prava istina o viralnom diplomskom radu o izradi gemišta u građevinskoj mješalici

Naime, istraživanja o seksualnom uznemiravanju tek su se od nedavno počela sve aktivnije provoditi, a srećom, sve češćim globalnim pokretima žena o njihovim pravima, ovaj se oblik nasilja počeo više istraživati u psihologiji.

Kroz nekoliko globalnih pokreta poput MeToo, i u Hrvatskoj ih se pojavilo nekoliko iznimno bitnih pokreta poput #NisamTražila, u kojem su studentice javno razotkrile kako su bile žrtve seksualnog nasilja tijekom školovanja i studiranja. Potom je uslijedio val prijava te intimnih i mučnih ispovijesti, a uslijedila su i popratna istraživanja.

vezano Slika nije pronađena Nakon predavanja Zadarske 'Čipke' protiv profesora koji flertaju sa studenticama: 'Ucjenjivao me – ako ne dam nešto zauzvrat, neću proći ispit'

Kako piše portal reci.hr, istraživanju je bio cilj ispitati razlike u iskustvu međuvršnjačkog seksualnog uznemiravanja, razlike u stavovima o seksualnom uznemiravanju kod studenata i studentica te ispitati odnos stavova o seksualnom uznemiravanju i religioznost. U istraživanju je sudjelovalo 427 studenata, od kojih 28,1 posto studenata i 71, 9 posto studentica.

vezano Slika nije pronađena Nakon predavanja ADU, FFZG, Veterina: Novi šokantni slučajevi zlostavljanja na fakultetima diljem Zagreba, ali i zemlje

30 posto studenata seksualno uznemiravanje smatraju vrstom zavođenja

Istraživanje koje je provela studentica iznjedrilo je nekoliko zanimljivih rezultata.

Naime, što se tiče stavova o seksualnom uznemiravanju, istraživanje je pokazalo kako većina studentica i studenta ovakvo ponašanje ne odobrava, iako studentice u nešto većoj mjeri od kolega. S druge strane, studenti češće smatraju primjerenim i odobravaju ponašanje sa seksualnim konotacijama. Točnije, više ga smatraju vrstom koketiranja i zavođenja.

vezano Slika nije pronađena Nakon predavanja Tajne iz fakultetskih kabineta izašle 'van'! U ovoj grupi studentice domaćih fakulteta pišu o horor-iskustvima s profesorima: Evo nekoliko najšokantnijih

Uznemirujući su podaci da 30 posto ispitanih studenata odobrava seksualno uznemiravanje, a čak i 20 posto ispitanih studentica.

Religiozne studentice češće odobravaju seksualno uznemiravanje

Istraživanje o seksualnom uznemiravanju i njihov odnos s religijom, pokazalo je kako kod studenata nije utvrđena značajna povezanost seksualnog uznemiravanja i religije, dok s druge strane, kod studentica je uočen visok stupanj korelacije.

vezano Slika nije pronađena Akademska četvrt 'Profesor mi je rekao lutkice…' Zabrinjavajuće: Skoro petina studenata izložena seksualnom nasilju na fakultetu

Kako se pokazalo, religioznije studentice više odobravaju seksualno uznemiravanje. No, kako piše Reci.hr, do sada se ranija istraživanja nisu bavila proučavanjem religioznosti i odnosa religioznih osoba prema seksualnom uznemiravanju, pa je teško zaključiti je li ovo uistinu i pravilo.

vezano Šokantne ispovijedi podigle su buru u javnosti... Nakon predavanja Studenti arhitekture optužili profesora za zlostavljanje: Svjedočanstva su šokantna

S jedne je strane moguće da rezultati zaista ukazuju na ovakav specifičan obrazac odnosa stavova, dok je s druge strane moguće da se radi o posredujućoj ulozi tradicionalnih rodnih uloga.

Drugim riječima, da su religioznost i prihvaćanje tradicionalne rodne uloge žene kao podređene muškarcu i u odnosu na njezinu seksualnu autonomiju na neki način istoznačnice.

izvor: reci.hr

Još vijesti