M. P. u Nakon predavanja

Znate li koje je boje sunce? Znanost ima zanimljiv odgovor!

Zašto mi vidimo žutu?

12. svibnja 2023 16:20
Sunce emitira svjetlost u neprekidnom spektru boja

Sunce emitira svjetlost u neprekidnom spektru boja Foto: Amol Mande/Pexels

Ako ste se nekad pitali koje je boje Sunce, je li možda žuto ili bijelo? Znanost ima odgovor – ima jedne i druge boje, ali isto tako nije niti isključivo žuto, a ni bijelo. Ono je ustvari te dvije boje zajedno, ali i još mnogo boja. Sunce emitira svjetlost u neprekidnom spektru boja.

Prema W. Dean Pesnell-u (NASA-in znanstvenik) Sunce bi izgledalo zeleno kad bi naše oči mogle podnijeti gledanje u njega. Sunce izgleda bijelo zbog svoje svjetline, a nekad vam se zbog načina na koji funkcionira naša atmosfera (molekule u atmosferi raspršuju sunčevu svjetlost) može učiniti da je žuto, narančasto ili crveno.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Washington Post climate coverage (@postclimate)


Zbog atmosfere, Sunce prilikom zalaska poprima crvenkastu nijansu budući da se plava svjetlost koja je kraće valne duljine rasprši, a do našeg oka dolazi žuta i crvena svjetlost koja je duže valne duljine.

Međutim Sunce neće uvijek biti bijele boje, naime kada se sav vodik u jezgri pretvori u helij, doći će do širenja sunčevog omotača koji će u potpunosti „progutati“ Merkur i Veneru, a na Zemlji više neće biti moguće preživjeti.

U tom trenutku Sunce će poprimiti tamno crvenu nijansu to jest postat će crveni div, a naposljetku će se pretvoriti u bijelog patuljka. Naravno, govori se o procesu koji će naravno trajati 10 milijardi godina.

Još vijesti