V.F. u Nakon predavanja

Padate ispite zbog straha da ništa ne znate? Riješite se ovog problema pomoću jednostavnog trika

Strah od toga da na ispitu nećete znati odgovor ni na jedno pitanje paralizirajuća je okolnost s kojom se susreo svaki student.

19. listopada 2022 17:31
Mladić polaže ispit iz matematike

Mladić polaže ispit iz matematike Foto: Kamil Zajaczkowski via Shutterstock

Sjedite u dvorani, profesor vam je upravo dao ispit, a vi odmah "prelijećete" sva pitanja da vidite koliko znate. Na prvu vam se čini da vladate situacijom i pomislite kako ćete uspjeti proći.

Vraćate se na prvo pitanje. Ne možete se sjetiti odgovora. Znate da ste to pročitali u skripti, znate na kojoj točno stranici i kojim markerom ste podcrtali baš tu definiciju koja vam treba. Oblijeva vas panika, ne znate više ništa. Tko nije doživio nešto slično ovome? Vjerojatno velika većina studenata jest.

Ne bojte se, stručnjaci imaju za vas savjet kojim ćete se uspjeti osloboditi straha od ispita koji nekima predstavlja velik problem i čak utječe na ocjene i konačni uspjeh na fakultetu.

Zapisivanjem emocija do boljih ocjena!

Prema istraživanju psihologa Gerarda Ramireza i Sian Beilock sa Sveučilišta u Chicagu, od velike pomoći bi bilo kada biste sve osjećaje koji vas muče prije ispita jednostavno zapisali na papir, prenosi The Washington Post.

Njihova studija, objavljena u časopisu Science, pokazuje da ćete, ako provedete samo 10 minuta pišući o svojim strahovima prije ispita, postići bolje rezultate od onih koji pišu o nečemu drugom ili koji ne pišu ništa.

Sian Beilock je autorica knjige Choke u kojoj obrađuje temu tjeskobe uzrokovane uspjehom. "Ako poznajemo znanost koja stoji iza ispitne tjeskobe, možemo prilagoditi kratku, prodornu intervenciju kako bismo pomogli učenicima da iskoriste svoj potencijal", smatra Beilock.

U istraživanju su znanstvenici zamolili učenike da polažu ispit iz matematike kojim se ispituje gradivo s kojim se nikad prije nisu susreli. Ispitanici su zatim dobili drugi ispit i rečeno im je da će dobiti novac ako polože. Rečeno im je i da imaju partnera koji je već položio ispit i koji će biti razočaran ako padnu, te da će ih snimati dok pišu ispit kako bi ih mogli gledati njihovi učitelji i prijatelji.

Prije drugog ispita neki su studenti zamoljeni da napišu svoje emocije, a drugima je rečeno da samo mirno sjede. Studenti koji su zapisali svoje emocije su ostvarili pet posto bolji uspjeh na drugom ispitu, nego na prvom. Drugi su, čini se, podlegli stresu pa su im rezultati bili 12 posto lošiji.

Pomoglo i maturantima

Nakon ovoga istraživanja, istraživači su ovu tehniku iskušali na terenu: učenici završnih razreda polagali su završne ispite koji bi mogli utjecati na njihov upis na fakultet. I ovdje su sudionici koji su pisali o svojim osjećajima prije testa bili znatno bolji od onih koji su pisali o nekoj drugoj temi. Učenici koji su prethodno iskazivali najveću tjeskobu kod ispita pokazali su najveći napredak.

Drugi put kad vas prije ispita uhvate panika i mučnina, probajte zapisati sve što vas muči jer ovi znanstvenici garantiraju bolji uspjeh.

izvor: washingtonpost.com

vezano Hodate dok učite ili gradivo prepričavate svom psu? Vropljenje je dobro za vas! Nakon predavanja Nemaš mira dok učiš, lupkaš nogom, hodaš i objašnjavaš gradivo svom psu? Istraživanja su pokazala da baš ti učiš kako treba!

vezano Uz pametno učenje, trebat će vam manje vremena za više uspjeha... Nakon predavanja Učite pametnije, a ne više: 11 savjeta poznatog profesora koji vode do uspjeha – 100 posto

Još vijesti