L.B. u Nakon predavanja

Znanstvenici otkrili kada studenti najbolje uče i pamte: Je li ovo kraj jutarnjih predavanja?

Dobre vijesti za sve "noćne" ptice kojima su jutarnja predavanja nepotrebna gnjavaža...

11. travnja 2022 12:13
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Zaključak istraživanja glasi: ne navijajte budilicu za sitne, jutarnje sate kako biste se probudili što prije i ponavljali.

Znanstvenici su anketirali skupinu brucoša i studenata druge godine sa Sveučilišta u Nevadi u SAD-u i The Open University-ja iz Velike Britanije. Analizirali su njihove obrasce učenja i rezultate koji nisu baš iznenađujući, piše Indy100.

Učenje najbolje poslijepodne ili navečer

Rezultati i ovog istraživanja pokazali su da u onoj ideji da bismo trebali počinjati kasnije s predavanjima i poslom ima itekako istine! Naime, i ovo je istraživanje pokazalo da je najbolje vrijeme za učenje kasnije u danu, dakle kasnije no što inače počinju predavanja.

Mariah Evans, izvanredna profesorica sociologije sa Sveučilišta u Nevadi i koautorica studije ukazala je na to da je najbolji period za učenje poslijepodne ili večer, dakle mnogo kasnije no što inače započinju predavanja. "Osobito ovo vrijedi za brucoše i apsolvente, trebali bismo im ponuditi više poslijepodnevnih i večernjih predavanja unutar standardnog kurikuluma", tvrdi Evans.

Većina studenata su "noćne ptice"

Prilikom rješavanja kognitivnih zadataka kroz čitav dan, studenti su naveli preferirano vrijeme za spavanje i koliko su se dobro osjećali prilikom rješavanja testova. Rezultati su pokazali da se većina studenata definirala kao "večernji" tip osobe te da im prirodni dan započinje čak dva sata kasnije nego u slučaju idealnog početka dana za starije, odrasle pojedince.

Studija, objavljena u časopisu Frontiers in Human Neuroscience, na ovaj način dovodi u pitanje praksu većine sveučilišta da predavanja studentima započinju već oko 9 sati ujutro, čim zapravo, kako kažu znanstvenici, ograničavaju performanse studenata.

izvor: indy100.com

Još vijesti