S.D. u Laganini

Azil za pse pokrenuo žestoku raspravu na Redditu: Od zaposlenika očekuju da budu vegani?

Što biste vi napravili?

9. lipnja 2023 14:46
Kako izgleda veganska prehrana?

Kako izgleda veganska prehrana? Foto: tommaso79/Shutterstock

Mnogi zahtjevi koje poslodavci postavljaju, svojim potencijalnim radnicima, ponekad se čine pretjeranima.

Nekoliko godina radnog iskustva, diplome, blizina poslu, sve su to uvjeti koje mnogi poslodavci ističu tijekom selekcije zaposlenika.

Međutim, jedan je na tu listu stavio nešto što nikada ne biste očekivali da će se na njoj naći, a to je vaša prehrana.

Redditor, koji se nedavno odlučio upustiti u lov na posao, tako je na toj društvenoj mreži podijelio da je od njega zaposlenik očekivao da će u periodu kada se nalazi na radnom mjestu, održavati samo vegansku prehranu.

Kako bi podijelio svoju priču i nevjericu s drugim korisnicima Reddita,  odlučio je pokazati sadržaj uvodnog maila, u kojem poslodavac vegansku prehranu ističe kao uvjet, prenosi LADbible.com.

„Pozdrav, hvala na vašoj prijavi. Kako biste nam pomogli u užem izboru, molimo vas da odgovorite na sljedeća pitanja. Naša su radna mjesta strogo veganska. Ne morate biti vegan van radnog vremena, ali kada ste u uredu trebate ponijeti veganski ručak i biljno mlijeko koje možete jesti na licu mjesta. Možete li potvrditi da se slažete s ovim uvjetom“, pisalo je elektronskoj poruci.

Ovo je šokiralo mnoge korisnike, a takav potez poslodavca smatraju zadiranjem u slobodu izbora pojedinca te njegova prava.

„Tvoja prehrana nije nešto u što bi oni trebali ulaziti. To mi ima smisla ako si se prijavio za rad u veganskom kafiću, ali čak i tada mi ovo nije realan uvjet ”, rekao je jedan od komentatora

Odgovarajući na jedan komentar, izvorni komentator rekao je da je riječ o poslu u azilu za pse, na što je dodao da smatra da to što odabire jesti meso ne znači da mu nije stalo do životinja.

Dok su neki na strani lovca na posao, drugi ipak smatraju da poslodavac ima svako pravo odrediti ovu vrstu kriterija.

„Postoje određeni aspekti na kojima poslodavci ne mogu temeljiti odluku o zapošljavanju, poput spola, vjere, etničkog podrijetla i slično, ali vaš izbor prehrane nije jedan od tih aspekata. Ako žele zapošljavati na toj osnovi, imaju pravo to mogu učiniti“, zaključio je.

Iako je prehrana nešto što je vrlo individualno, teško je zaključiti imaju li poslodavci moć nametnuti istu pojedincima, dok borave na svom radnom mjestu. Pogotovo ako je u pitanju ovako delikatna tema i radno mjesto, na koje se prijavio ovaj Redditor.

Još vijesti