L.B. u Postani student

92-godišnjak briljirao na državnoj maturi: Iz matematike dobio najvišu moguću ocjenu

Učio je online, a ispit je polagao u dvorani punoj tinejdžera.

29. kolovoza 2022 13:16
Najstariji polaznik državne mature oduševio javnost.

Najstariji polaznik državne mature oduševio javnost. Foto: screenshot via itv.com

Ovaj ambicioni 92-godišnjak najstarija je osoba koja je pisala državnu maturu i na testu iz matematike dobila najveći mogući broj bodova.

Bivši inženjer Kraljevskih zračnih snaga, Derek Skipper, ovog je tjedna saznao da je dobio najvišu moguću ocjenu na standardiziranom testu iz matematike. Za čitanje pitanja trebao je povećalo zbog lošeg vida, a na ispit je ponio svoje logaritamsko računalo iz 1946. godine.

vezano Najstariji maturant u državi. Laganini Cijeloživotno učenje – doslovno: 92 godišnjak je najstariji maturant u državi

Ratni veteran priznao je da nije stigao riješiti ispit do kraja prije isteka vremenskog roka, no svejedno se nadao prolaznoj ocjeni, piše Metro.

"Drugi rješavaju križalje, ali mene to ne zanima. Stoga sam odlučio pokušati i malo poboljšati svoj um. Drugi su mi govorili da sam blesav", kazao je Derek.

Uspjeh na maturi uslijedio je nakon online instrukcija. Uspjeh na maturi uslijedio je nakon online instrukcija. Foto: screenshot via itv.com

Ovaj otac i djed iz Orwella, u blizini Cambridgea, prijavio se na online tečaj na obližnjem koledžu. U sklopu tečaja dobio je pet sati instrukcija tjedno putem Zoom-a, koje je 100% odslušao.

Mozak mu se ugasio na minutu-dvije

Nakon instrukcija na daljinu, odlučio je položiti državnu maturu, istovremeno s tinejdžerima od 15 i 16 godina.

Kazao je da je želio riješiti matematiku više razine, no nije se nudila u sklopu edukacijskih programa za odrasle. "Jako sam uživao i naučio sam mnogo o upotrebi kalkulatora. Mislim da mi je to išlo lakše nego mnogim polaznicima tečaja. Očito je da sam bio malo sporiji, nekoliko sam se puta i dekoncentrirao. Također, mozak mi je prestao funkcionirati na minutu-dvije. Ostao sam bez vremena, ali pokušao sam riješiti većinu pitanja osim onih koja su mi izgledala komplicirano, kojima sam se vratio naknadno, koliko sam imao vremena", govori Skipper.

vezano Najstariji student u Italiji ne planira odmoriti nakon ovoga... Vijesti Najstariji student u Italiji magistrirao u 99. godini života: Ima planove i za budućnost

Djedičin instruktor na tečaju, Shane Day, kaže da se nada da će priča o ovom 92-godišnjaku nadahnuti i druge da se prihvate obrazovanja u poznim godinama.

"Mislim da je dobro misliti da nikada nisi prestar za to. Rekao je da želi održati svoj um aktivnim, a to je svakako mnogo bolje od gledanja televizije", kazao je.
Dodaje da je Derek uvijek bio vrlo pozoran i uvijek se na instrukcije spajao na vrijeme. "Bio je definitivno moj najstariji polaznik, no javljaju nam se osobe od 50 i 60 godina samo zato jer smatraju da je to koristan i lijep način za provođenje večeri", kaže za kraj.

Derek Skipper može se pohvaliti nekolicinom certifikata koje je dobio u tinejdžerskoj dobi, od kojih je jedan iz matematike.

vezano Slika nije pronađena Vijesti 'Dobra hrana, dobar život i dobra obitelj': Tajna uspjeha djedice koji je diplomirao taman prije 100. rođendana

izvor: mirror.co.uk

Još vijesti