P.S. u Postani student

Bivša studentica otkrila negativne strane života u New Yorku – najam stana plaća gotovo 3000 eura

Osim visokih troškova života, spominje sigurnost, ali i čistoću ovog ogromnog američkog grada.

17. ožujka 2023 15:58
New York

New York Foto: Luciano Mortula - LGM/Shutterstock

Mnogi sanjaju o putovanju i odlasku u Ameriku, a rijetki su oni koji se tamo mogu i potpuno preseliti. Većina ljudi ima izrazito velika očekivanja od Amerike, pogotovo zbog američkog imperijalizma i amerikanizacije kojoj svjedočimo u gotovo svakom njihovom filmu ili seriji.

Oni koji su i uspjeli posjetiti pojedine države Sjeverne ili Južne Amerike, većinom budu oduševljeni, ali to ne znači da te države, kao i njihovi najveći gradovi, nemaju mana. Što je o logično s obzirom na njihovu veličinu i ukupan broj stanovništva, a vjerojatno svi imaju najveća očekivanja od New Yorka.

Ova djevojka završila je fakultet u Americi, dok danas tamo živi i radi, bez obzira na to što je njezino školovanje završeno. Samim time, često na svojem TikTok profilu dijeli videa o svojem iskustvu života u Americi, a isto je napravila i sada. Snimila je dva videa u kojima govori koje su to negativne strane života u New Yorku.

S obzirom na to da ona u Americi živi već nekoliko godina, a sada i radi, sve ispričane stvari navela je prvenstveno iz vlastitog iskustva, a mi smo izdvojili razloge o kojima govori.

Beskućnici

Tanja u oba videa spominje beskućnike, ali i općenitu sigurnost, odnosno nesigurnost života u New Yorku. Napominje da je ovaj ogroman grad prepun beskućnika, pa čak i u onim najluksuznijim kvartovima.

@tanja_trifkovic aj sad realno, part 2? #fyp #viral #inostranstvo ♬ original sound - Tatjana Trifkovic.

Osim toga, često se ponašaju neprimjereno na javim površinama, a imaju i svoje „nastambe“ usred parkova gdje žive. Kada spominje sigurnost, govori da je ona izrazito minimalna, s obzirom na to da se ne preporučaju samostalni izlasci u grad u kasnim večernjim satima.

Kultura Amerikanaca

Ova djevojka spominje da je i jedna od negativnih strana života u New Yorku i kultura Amerikanaca. Naime, prave se kao dobri i pristojni, a kako Tanja govori, poprilično su bezobrazni i samo čekaju priliku kada će govoriti loše stvari o drugima iza njihovih leđa.

Nadalje, napominje i da spontana druženja tamo ne postoje. Ukoliko želiš sa Amerikancem na piće, on će ti dati točan termin tog izlaska koji će biti unaprijed zakazan.

Troškovi života

Mogli smo pretpostaviti da je ovo jedan od razloga zbog kojeg život u New Yorku i nije tako bajan. Naime, Tanja plaća najam stana u iznosu od čak 3.000 dolara, što je otprilike 2.800 eura. Napominje da je to samo najam stana, bez režija, i da ona toliko mora odvajati od svoje plaće na mjesečnoj razini samo za smještaj.

@tanja_trifkovic part 3 ahhaha #fyp #balkan #viral #dijaspora #njujork #amerika ♬ original sound - Tatjana Trifkovic.

Spomenula je i cijene namirnica koje su izrazito visoke s obzirom na to da nju kupovina zaliha za nekih 10-ak dana ispada 500 dolara, što je otprilike 470 eura.

Štakori

Naposljetku, Tanja je potvrdila mit o New Yorku. Govori da je prepun štakora koji izlaze doslovno od svuda – iz kanti, a padaju i s zgrada te plafona. Godinama se govori o tome da je New York prljav grad koji je prepun ovih nametnika, a ova bivša studentica sada je to i dokazala na temelju svojeg iskustva.

 

Još vijesti