L.B. u Postani student

S indeksom i iksicom dobiju i – upozorenje! Brucoši na fakultet kreću u strahu od novog, opasnog trenda

Brucoši će ove jeseni na fakultete krenuti s upozorenjem na opasnost koja vreba u noćnim klubovima.

6. srpnja 2022 14:09
Brucoši počinju godinu uz upozorenje na opasan trend.

Brucoši počinju godinu uz upozorenje na opasan trend. Foto: PeopleImages.com - Yuri A via Shutterstock

Studenti prvih godina studija u Ujedinjenom Kraljevstvu ove će godine započeti svoju akademsku karijeru pod dodatnim opterećenjem i upozorenjem. Naime, nova kampanja tamošnje vlade upozoravaju mlade na sve prisutniji trend "začinjavanja" pića u klubovima, ali i injektiranja droga za silovanje djevojkama tijekom izlaska, piše Independent.

vezano Slika nije pronađena Vodič za brucoše Užas u noćnim klubovima! Studentice omamljuju injekcijama: Brucošica progovorila o stravičnom iskustvu

Kampanja će krenuti najesen, kako bi potaknula brucoše, ali i ostale studente, da budu oprezni i pripaze na bilo kakva sumnjiva događanja u klubovima i kafićima. Odluku o ovome donijeli su nakon što su prošle godine, otprilike u isto vrijeme, čitavu zemlju preplavili slučajevi drogiranih brucošica koje je netko pokušao iskoristiti i omamiti tijekom izaska s društvom.

Istraživanje provedeno od strane Tha Taba, a koje citira i sama vlada, pokazuje da je čak 11 posto studenata bilo žrtvama "začinjavanja" pića ili ubadanja iglom s drogom za omamljivanje ili silovanje.

Opasnost predstavljaju kućni tulumi, klubovi i festivali

Anketa je obuhvatila 23 tisuće studenata s 19 sveučilišta, a zastrašujući rezultati pokazuju da je od studenata koji su postali žrtvama ovog novog, opasnog trenda, njih 35 posto ubodeno je na kućnim tulumima, 28 posto u noćnim klubovima, a 7 posto na festivalima.

Vlada stoga planira, otprilike u isto vrijeme ove godine, krenuti s kampanjom osvješćivanja o ovom velikom problemu, kako bi brucoši ove godine bili spremni i oprezni prilikom druženja s prijateljima.

vezano Slika nije pronađena Nakon predavanja Opasan trend stigao i u susjedstvo! Sve više djevojaka žali se na 'začinjavanje' pića drogom – evo kako se zaštititi

Kampanja će se pridružiti aktualnoj kampanji protiv nasilja nad ženama i djevojkama jer su podaci pokazali da su ovim trendom najzahvaćenije mlade djelatnice na fakultetima i studentice, zbog čega se rodila potreba za dodatnim akcijama kako bi ih se zaštitilo te im osigurala podrška i pomoć u slučaju proživljavanja ovakve traume, što je dosad izostajalo. Naime, manje od 2 posto ovakvih slučajeva završi na sudu i bude procesuirano.

Kampanjom bi se trebala "poslati jasna poruka da nema opravdanja za ovakvo ponašanje" te informirati potencijalne počinitelje da je za ovaj zločin predviđena kazna od 10 godina zatvora.

1400 slučajeva u 5 mjeseci

U siječnju ove godine, objavljen je podatak da je u Ujedinjenom Kraljevstvu prijavljeno čak 1400 slučajeva injektiranja ili "začinjavanja", u samo pet mjeseci prije objave te informacije.

vezano Slika nije pronađena Nakon predavanja 'Droga za silovanje' sve češća među mladima: Ovako ćete znati je li netko 'začinio' vaše piće u klubu

Ove brojke govore u prilog činjenici da se radi o novom fenomenu koji se širi unutar Ujedinjenog Kraljevstva i kojemu treba ozbiljno pristupiti i spriječiti nove slučajeve.

izvor: independent.co.uk

Još vijesti