V.K. u Postani student

Norijada u ovom dijelu Hrvatske počinje već danas, a trajat će čak 5 dana

Međimurska Norijada, "Coolijada", počinje danas!

19. svibnja 2022 16:08
Počinje Coolijada!

Počinje Coolijada! Foto: screenshot via Facebook@MESAP Norijada

Maturanti imaju nekoliko iznimno bitnih dana ispred sebe: maturu, maturalne večeri i "norijade".

I dok će svaki događaj rezultirati uspomenama za cijeli život, najveće se slavlje ipak očekuje tijekom norijada. Većina maturanata diljem države obilježava svoj dan prigodnim mimohodima, fućkanjem i kolektivnom zabavom, no, Međimurci su ipak u organizaciji "norijade" posebni: njihova traje pet dana!

Coolijada počinje sutra

Nakon pauze zbog epidemije koronavirusa, mladi su jedna dočekali okupljanja i zabave bez restrikcija. Osim toga, njihovi maturanti i profesori svake godine privuku pažnju zbog originalnih kostima u koje se već tradicionalno oblače.

Kako piše na službenim stranicama Policijske uprave međimurske, njihovi policajci, takozvani preventivci osmislili su Coolijadu prije nekoliko godina, projekt kojim se kroz zabavne i edukativne sadržaje usmjerava i potiče maturante na pozitivno ponašanje.

U organizaciji i provedbi "Coolijade", osim nositelja i osnivača projekta Policijske uprave međimurske, svesrdnu potporu i konkretnu pomoć pružaju ravnatelji svih međimurskih srednjih škola te gradovi Čakovec, Prelog i Mursko Središće, kao i Međimurska županija, odnosno Vijeća za prevenciju osnovana u spomenutim tijelima lokalne uprave i samouprave.

Dani maturanata održavat će se od danas, 20. svibnja, a trajat će sve do sljedeće srijede, 25. svibnja, kada će se održati i završni mimohod maturanata.

vezano Slika nije pronađena Postani student [NORIJADA 2021] Jesu li ovo NAJBOLJE MASKE ovogodišnjih maturanata? Jedna gimnazija u samom je vrhu!

Biraju najmaturante i najoriginalniji razred

Kako piše dalje, čakovečki maturanti kreću u svoj mimohod u 13 i 30 sati, a finalna točka mimohoda je ista kao i početna: SRC "Mladost". Osim mimohoda, organizatori su za svoje maturante pripremili i svečanost maturanata gdje se biraju najmaturant/najmaturantica i najoriginalniji razred.

Iz policijske uprave pišu da će o sigurnosti maturanata brinuti "roditeljske ophodnje", a to su grupe roditelja maturanata s nekoliko policijskih službenika koji će tokom ovih pet dana obilaziti okupljališta maturanata.

vezano Počele 'tajne norijade'! 2000 tisuće maturanata partijalo na jezeru – neki se pijani htjeli okupati, intervenirala policija... Postani student Počele 'tajne norijade'! 2000 tisuće maturanata partijalo na jezeru – neki se pijani htjeli okupati, intervenirala policija...

"Kako bi obilježavanje završetka srednjoškolskog obrazovanja proteklo sa što manje štetnih i neželjenih posljedica, apeliramo na maturante da svojim ponašanjem i postupcima ne ugrožavaju vlastitu sigurnost, kao ni sigurnost drugih građana te da ne uništavaju imovinu", mole iz PU međimurske. 

Da bi olakšali matirantima, iz policijske uprave dijele i nekoliko preventivnih savjeta, poput toga da svoje stvari ne ostavljaju bez nadzora, da izbjegavaju upravljanje motornim vozilima, ali i toga da svoje prijatelje ne treba ostaviti same, posebice ako su popili više alkoholnih pića.

Još vijesti