V.F. u Postani student

Euro je pred vratima: I dalje ćeš biti siromašan, ali svejedno pripazi na ove sitnice

Sretno sa snalaženjem!

27. prosinca 2022 16:32
Novac u novčaniku.

Novac u novčaniku. Foto: Irina Shatilova via Shutterstock

Već se dugo priča o tome kako će euro uskoro postati službena valuta u Hrvatskoj. Ljudi već neko vrijeme paničare jer moraju mijenjati gotovinu u eure, a i zato što moraju potrošiti sve kovanice. Nikome nije jasno kako će se blagajnici snaći u trgovinama jer ćemo im plaćati u kunama, a oni će nama vraćati ostatak u eurima. Ako je netko sakrio ušteđevinu u čarape ili ispod madraca i nađe ju u veljači, propast će mu.

A tu smo i mi studenti… Iskreno govoreći, ne sekiramo se previše. Ušteđevine nemamo, kovanice potrošimo u menzi i pekari. Ostat ćemo siromašni kao i prije uvođenja eura.

Ipak, evo nekoliko stvari na koje trebaš obratiti pažnju prije uvođenja eura.

1. Menza neće primati novčanice veće od 20 eura

Nije da će ovo biti veliki problem. Vjerojatno nećeš niti imati novčanicu veću od 20 eura, ali moramo to naglasiti, za svaki slučaj. Osim toga, ni bankomati neće isplaćivati novčanice veće od 20 eura. To znači da će novčanica od 50 eura imati isti status kao novčanice od 500 ili 1000 kuna. Navodno postoje, ali ih nikada nisi vidio.

2. Ne zaboravi potrošiti kovanice

Hvala Bogu na menzi, ondje možeš potrošiti sve sitne kune i lipice jer se one neće moći promijeniti u mjenjačnicama. Nemoj zaboraviti provjeriti džepove svih hlača, kaputa i jakni te sve torbe i ruksake. Vjerojatno ćeš pronaći samo žvake i zgužvane maramice, ali nikad se ne zna. Možda ispadne koja kuna.

3. Uplati novac na račun

Svi oni koji ne vjeruju bankama će se sada naći u problemu. Ako ušteđevinu spremaš u kasicu, ispod madraca, u čarape ili kutiju od cipela, u problemu si. Sav taj novac trebaš promijeniti u eure. Ne brini se, postoji i lakši način, možeš ga samo uplatiti na račun i miran si jer će se kune na računu automatski promijeniti u eure. Ovo je samo informativno. Sigurno plačeš dok ovo čitaš jer i sam znaš da nemaš gotovine koju možeš uplatiti na račun. Ali budi optimist, to znači da ne moraš trošiti vrijeme na mijenjanje gotovine.

Iskreno, mi bi radije čekali dva sata ispred mjenjačnice s vrećicom kuna, nego slobodno hodali po gradu praznih džepova. Život je težak…

4. Plaćanje karticom i online usluge neće biti dostupne neko vrijeme

Novu godinu ne planiraš čekati kod kuće? Opskrbi se gotovinom! Kartično plaćanje neće biti moguće za Staru i Novu godinu. Morat ćeš se nekako kontrolirati. Znamo kako je to. Koliko gotovine poneseš, toliko i potrošiš. Još kad se napiješ na dočeku, zaboravit ćeš i kako se zoveš, a ne da je euro postao službena valuta. Na kraju ćeš se probuditi kod prijatelja u stanu, ni jedan od vas neće imati novca, a ti si nećeš moći platiti taksi da te odveze kući. Planiraš naručiti Bolt i platiti online?

E pa neće moći ove noći! Online plaćanje također neće biti dostupno. Budi pametan i sačuvaj nešto gotovine da ne moraš ići mamuran pješice kući. A opet, možda ti šetnja izliječi mamurluk.

5. Novčanik pun kovanica

Nema boljeg od onog kad odeš na bankomat, podigneš 100 kuna, platiš kavu i usitniš ih na 50, 20 i 10. To su čak tri novčanice u novčaniku. Osjećaš se bogatim. Iako nisi bogat.

Sad će priča biti malo drugačija, kad usitniš 10 eura, novčanik će ti biti pun kovanica. Osjećat ćeš se siromašnim, što i jesi. Ali nemoj zbog toga pasti u depresiju.

Kad smo kod depresije, iznosi stipendije, satnice i plaće će se činiti puno manji. Ako pogledaš stanje na računu dok si mamuran za Novu godinu, vjerojatno ćeš imati napad panike.

S vedrije strane, cijene u trgovinama će se činiti nižima. S tamnije strane, to može značiti da ćeš potrošiti više jer će ti se sve činiti jeftino.

Zaključak priče: Bilo da se radi o kunama ili eurima, studenti će uvijek biti siromašni. Žao nam je ako smo te rasplakali ovim tekstom. I same sebe smo rasplakali.

vezano Varaždinska županija subvencionira smještaj studenata kod privatnih stanodavaca. Vijesti Banke upozoravaju: Kartice i online bankarstvo se neće moći koristiti oko Nove godine, opskrbite se gotovinom

vezano Euro kalkulator na mojfaks.hr portalu – u par sekundi preračunajte sve svoje troškove Vijesti Euro kalkulator: Preračunajte kune u eure za par sekundi!

Još vijesti