P.S. u Postani student

Isplati li se plaćati pripreme za maturu? Razgovarali smo sa studenticama koje su ih pohađale – dvije su izrazito nezadovoljne

Pripreme za maturu nekima služe kao motivacija za učenje, a drugi žale potrošenih novaca.

28. travnja 2023 15:00
Predavanje na faksu

Predavanje na faksu Foto: Nikolayhg via Pixabay

Upis na fakultet, barem u posljednjih nekoliko godina, sve je teži. Većinski je to zbog manjih upisnih kvota na pojedinim fakultetima koji su izrazito popularni među maturantima, ali i zbog činjenice da sve više njih upisuje fakultete.

No, ne završe ih svi. Najveća eliminacija zapravo se dogodi tijekom preddiplomskog studija kada neki od njih svake da akademsko obrazovanje nije za njih. Što je potpuno u redu, jer ne mogu svi podnijeti istu količinu pritiska, stresa, ali i gradiva. Međutim, upravo je to problem kod upisa, s obzirom na izrazito veliku navalu, svake godine.

Pripreme garantiraju dobre rezultate?

Upravo zbog toga maturanti uče mjesecima unaprijed kako bi se u potpunosti pripremili za državnu maturu, a time i postigli bolji rezultat koji im garantira upis na željeni fakultet. Samim time, postoje razne pripreme za njih koje omogućuju redovno učenje i vježbanje, a uz to dolaze i bolji rezultati nakon napisanih ispita. U posljednjih nekoliko godina, posebno su popularne pripreme za državnu maturu koje se održavaju u Zagrebu, ali se one plaćaju.

No, ono što je olakšano maturantima jest da mogu birati iz kojih predmeta i područja žele pripreme, ovisno o tome koje će predmete polagati na maturi i koji predmeti su im potrebni za upis na željeni fakultet. Cijene tih priprema kreću se i po nekoliko tisuća kuna, odnosno nekoliko stotina eura, ali zainteresiranost maturanata je i dalje velika, bez obzira na navedene cijene.

Međutim, dobe li maturanti dovoljno znanja i priprema za ovu cijenu? Mišljenja su podijeljena, a mi smo razgovarali s tri studentice koje su prije nekoliko godina platile i pohađale navedene pripreme.

„Požalila sam što sam dala te novce“

Neke od njih žale potrošenih novaca, s obzirom na to da nisu dobile znanje kakvo su očekivale u samom početku.

„U više navrata sam požalila novce koje su mi moji roditelji izdvojili za pripreme. Mislim da je to definitivno previše novaca u usporedbi s onime što sam dobila“, govori za MojFaks studentica biokemije.

Napominje da se to ne odnosi na sve predmete za koje je slušala pripreme. Posebno ističe matematiku, točnije profesora, koji je imao značajan utjecaj na njezino znanje, ali i rezultat kojeg je postigla na višoj razini.

„Imala sam sreće jer sam upala u grupu u kojoj je predavao najbolji profesor matematike ikad. Zbog njega sam „zažmirila“ na jedno oko kada su u pitanju te pripreme jer nas je zaista puno naučio, pogotovo one trikove na kalkulatoru. Samim time, rješavanje mature iz matematike mi je bilo bezbolnije pa mi je on svijetla točka tih priprema“, napomenula je.

Profesori gradivo čitali s prezentacija

Osim nje, negativno iskustvo imala je studentica kemijskog inženjerstva, kojoj se najviše zamjerilo čitanje gradiva s prezentacija od strane profesora na pripremi. Za nju je takav oblik nastave predstavljao samo gubljenje vremena.

„Jedino korisno na pripremama bile su dobre skripte. Smatram da sam mogla i bez priprema uz pomoć skripta, starih matura i malo truda vrlo lako savladati gradivo i maturu položiti dobrim uspjehom“, rekla je studentica kemijskog inženjerstva za MojFaks.

Danas više nema dobro mišljenje o pripremama za maturu. Ne samo to, nego iz današnje perspektive, kako nam govori, više nikada ne bi dala toliko novaca za nešto što je mogla naučiti i sama kod kuće, a s njome se slaže i već spomenuta studentica biokemije.

Nisu svi nezadovoljni

No, nemaju svi tako negativne iskustva s pripremama za maturu. Očito je da ovisi i o profesorima unutar svake grupe ponaosob, a ova studentica psihologije je dobila one bolje, u odnosu na prethodne dvije studentice. Njoj su pripreme pomogle da ponovi gradivu za maturu, ali i da stekne naviku konstantnog učenja za uspješne rezultate.

„Za mene, na pripremama nije bilo ničeg beskorisnog. Ono sto sam mogla sama učiti na kraju i jesam, a ono što nisam (engleski i matematiku) to sam uzela na pripremama. Vjerojatno sam mogla sama učiti i to, ali bilo bi mi puno teže, zato su mi pripreme pomogle“, istaknula je.

Za nju pripreme su bile i više nego korisne, a u odnosu na dvije nezadovoljne studentice, ona bi danas ponovno platila pripreme da je u istoj situaciji zbog dobivene motivacije, sažetog i korisnog pregleda gradiva, ali i profesora koji te iste mature ispravljaju, pa im iz prve ruke otkrivaju sve „trikove“.

 

 

Još vijesti