V.K. u Postani student

20-ak maturanata skupo plaća ovu grešku: Preko 7000 kuna 'kazne' jer nisu upisali studij koji su prijavili

Državni tajnik u MZO-u smatra da bi ovu grešku trebalo oprostiti no dekani se ne slažu u potpunosti.

19. kolovoza 2022 16:00
20-ak maturanata mora platiti penale Filozofskom jer nisu došli na upise

20-ak maturanata mora platiti penale Filozofskom jer nisu došli na upise Foto: MojFaks

Maturanti koji su upisali željeni studij moraju odjaviti ostale prijavljene studije kako ne bi snosili oportunitetne troškove koje im fakultet ima pravo naplatiti.

Postoji nekoliko koraka koje maturanti moraju pratiti kako bi im upisi na fakultete prošli čim bezbolnije. Osim toga što moraju položiti određene ispite na maturi, postavljati svoje željene fakultete po bitnosti na stranicama postani-student.hr, tako moraju i odjaviti sve fakultete jednom kada upišu ono što su željeli.

vezano Studentski centar Rijeka Akademska četvrt Hrvatski studenti iskreno: Da ponovo biraju, bi li upisali isti studij?

Jedna se majka nedavno pobunila kako njena kćer nije bila informirana o sankciji ako se ne odjavi sa studija na kojeg je "upala", objavljuje Jutarnji list u današnjem tiskanom izdanju.

Naime, jedna zagrebačka maturantica upisala je studij psihologije u Nizozemskoj, a na nagovor nastavnice prijavila je i studij sociologije na zagrebačkom Filozofskom fakultetu koji je zaboravila odjaviti jednom kada je dobila rezultate iz Nizozemske.

Na stranicama faksa stoji napomena

"Studenti koji ne pristupe upisu u naznačeno vrijeme gube pravo upisa, a Filozofski fakultet Zagreb zadržava pravo naplate oportunitetnih troškova do visine punog iznosa školarine", stoji kao napomena na stranicama Filozofskog fakulteta.

Uz njih, još je nekoliko fakulteta javno objavilo unazad nekoliko godina kako će naplatiti troškove onim maturantima koji su ostvarili pravo na upis na njihove studije, a da se nisu pojavili.

U slučaju maturantice o kojem piše jutarnji, nju ove godine dakle čeka plaćanje čak dvije školarine: jednu od tisuću eura za studij psihologije na koji se upisala i još 7200 kuna penala za Filozofski fakultet u Zagrebu.

vezano Nick je odlučio upisati Harvard - i uspio je! Postani student Od stolara do brucoša na prestižnom sveučilištu: Evo kako je obični 'šljaker' upisao Harvard

Iako su slali žalbu na fakultet, ona nije prihvaćena jer, kako je majci pojasnio čelnik fakulteta, on mora paziti na financijsku stabilnost fakulteta te nije u mogućnosti osloboditi je plaćanja troškova na koje je fakultet stekao pravo utemeljeno na dokumentu naziva Pravila o upisima, postupku prijave, provedbi ispita za upis i rangiranju kandidata na studijske programe starom oko deset godina.

vezano Interes za studijske programe varaždinskog FOI-ja nikad nije bio veći. Postani student Nikad veći interes za ovaj domaći fakultet: Za 80 mjesta na popularnom studiju borilo se čak 958 maturanata

Uzela je nekome mjesto

Kako se često pokreću rasprave o studentima koji dobiju smještaj u studentskom domu pa ga odluče prodati zbog svoje financijske dobrobiti, a "uzimaju nekome mjesto", isti je princip i za upise na fakultete – njih slijedi financijska kazna jer su nekome uzeli mjesto.

Kako piše Jutarnji, spomenuta maturantica nije bila jedina kojoj su stigli penali, već njih čak 20-ak nije upisalo studijski program za koji su ostvarili pravo upisa.

vezano Indeks u džepu studenta Postani student Stigle konačne rang-liste! Evo na koje je fakultete bila najveća 'navala', a koje studije upisuju samo TOP maturanti

Jutarnji doznaje da još nekoliko zagrebačkih fakulteta ima ovo pravilo, među kojima je i Fakultet elektrotehnike i računarstva koje troškove neodjavljivanja naplaćuju 8400 kuna, a Prirodoslovno-matematički fakultet razmišlja o uvođenju ovakvih penala, no uz manji iznos.

vezano Interijer Stomatološkog fakulteta u Zagrebu Postani student Sa zagrebačkog fakulteta upozorili brucoše: 'Dođite na upis BEZ RODITELJA'

"Upoznati smo s time da u srednjim školama nastavnici upozoravaju učenike na plaćanje oportunitetnih troškova i oprez kod prijave studija i samog upisa. Filozofski nije sklon slanju SMS poruka studentima, nego su osobno na mobitel zvani svi studenti koji se do sredine trećeg dana ljetnog upisnog roka nisu upisali. Nažalost, jedan dio nije se odazvao upornim pozivima pa su dužni platiti 7200 kuna oportunitetnih troškova", kaže dekan fakulteta Domagoj Tončinić.

Dekani smatraju da penali moraju ostati, ali u manjem iznosu

Državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Ivica Šušak napomenuo je da prema pravilniku visoka učilišta mogu, ali i ne moraju naplatiti ove troškove te da sve ovisi od slučaja do slučaja.

„Uslijed višegodišnjeg pada broja studenata u Hrvatskoj vjerujemo da će prevladati razumne i svrsishodne odluke uprava pojedinih visokih učilišta i da se neće kažnjavati greške kandidata koji se ne upišu studijski program na kojemu su ostvarili pravo upisa, a kako bi pokrili troškove nepopunjenog mjesta“, kazao je Šušak, dok se s druge strane dekani ipak ne slažu s njim u potpunosti. Oni pak smatraju da bi trebao ostati određen iznos penala, ali ne u iznosu pune školarine.

Još vijesti