L.B. u Postani student

Najbolji hrvatski grad za studiranje? Dom kao hotel s 5 zvjezdica, svaki 5. stanovnik je student

Grad na istoku zemlje, tvrdi njegov gradonačelnik, kvalitetna je opcija za sve koji razmatraju upisati studij.

20. prosinca 2022 13:49
Osijek iz zraka.

Osijek iz zraka. Foto: Ivan Nemet via Shutterstock

Na osječkom Fakultetu agrobiotehničkih znanosti održana je 26. Smotra Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku s ciljem promoviranja sveučilišnih i stručnih prijediplomskih i integriranih studijskih programa budućim studentima.

Svaki peti stanovnik grada je student

Na smotri su se učenici završnih razreda srednjih škola, studenti i ostali zainteresirani upoznali sa studijskim programima na 18 sveučilišnih sastavnica, piše Lokalni.

„Studenti igraju važnu ulogu u životu grada Osijeka. Svaki peti stanovnik grada je student. Raznolikost programa i kvaliteta koje nude sve sastavnice našeg Sveučilišta, kao i studentski smještaj koji je poput hotela s pet zvjezdica, Osijek čine kvalitetnim mjestom za studiranje“, kazao je osječki gradonačelnik Ivan Radić.

Kako dalje ističe Radić, Grad Osijek i Sveučilište odlično surađuju. U Gradu potiču izvrsnost, a za iduću godinu u proračunu su osigurali 115.000 eura za najbolje studente. No, da ne nagrađuju samo studente dokazuje i akcija unutar koje najboljim maturantima, koji većinom postanu studenti Sveučilišta, osiguravaju besplatno polaganje vozačkog ispita, za njih čak 50.

450 eura mjesečno studentima

„Studenti sudjeluju i u našem programu ‛Asistenti u nastavi za djecu s ADHD-om’ za koji izdvajamo 170.000 eura. Prvi u Hrvatskoj imamo pilot-projekt gradsko-poduzetničkih stipendija ‛Najbolje za najbolje’ za koji izdvajamo 450 eura mjesečno za studente, a u suradnji s poslodavcima studente nakon završenog fakulteta čeka radno mjesto. Za 2023. u proračunu smo isplanirali i sredstva za studentske kredite, tako da uistinu potičemo studentski život u gradu. To ćemo nastaviti raditi jer želimo da Osijek bude poželjno mjesto za rad, za studiranje i za život“, poručio je Radić.

Sveučilište u Osijeku u protekle dvije godine može se pohvaliti s čak tri nova fakulteta i novim studijskim programima na hrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku. Osim ovoga, izgrađen je i novi studentski dom, najveći u Hrvatskoj, čime je ukupan broj mjesta za studente u ovom gradu porastao na 1500.

izvor: lokalni.vecernji.hr

Još vijesti