V.K. u Postani student

Samo najbolje: Evo top 10 najpoželjnijih fakulteta na jesenskom roku

Gluma, Šumarstvo, a i dva smjera na Ekonomskom fakultetu! Evo najtraženijih smjerova ove jeseni.

8. kolovoza 2022 10:26
Evo i najpoželjnijih na jesenskom roku...

Evo i najpoželjnijih na jesenskom roku... Foto: shutterstock by Zoran Ras

Ove se godine po pitanju upisivanja fakulteta i srednjih škola uočavaju neke velike promjene. Kako smo pisali, neki od fakulteta s najmanjim interesom studenata u ljetnom roku upisa na fakultete ostali su pravni fakulteti diljem države, a praznog mjesta i po ekonomskim fakultetima.

Osim toga, pisali smo i o promjeni na upisima u srednje škole, gdje sve više učenika ipak bira zanat i obrt.

vezano Kuhari i automehaničari su tražena zanimanja Karijera Sve više učenika u Hrvatskoj bira zanat i odlične plaće umjesto fakulteta: 'Mislio sam da je greška u sustavu'

Budući treneri, psiholozi, ali i zdravstveni radnici

Prema omjeru upisne kvote i broja maturanata kojima je taj studij prvi izbor u sustavu Postani student na ljetnim su rokovima popunjeni najpopularniji fakulteti, od kojih je Logopedija s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta „pala“ s trona nakon nekoliko godina na treće mjesto najpoželjnijih, dok je na prvo mjesto došla Izobrazba trenera na smjeru Kondicijske pripreme sportaša na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

vezano Indeks u džepu studenta Postani student Stigle konačne rang-liste! Evo na koje je fakultete bila najveća 'navala', a koje studije upisuju samo TOP maturanti

Na drugom mjestu pronašla se Psihologija na Filozofskom fakultetu, treće je spomenuta Logopedija dok su na narednim pozicijama Sestrinstvo na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu te Primaljstvo na Fakultetu zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci.

vezano Ne zanimaju nikoga Postani student Ne zanimaju baš nikoga: najnepoželjniji smjerovi ove godine

Jesen: Gluma, dva smjera s ekonomije...

Za jesenske rokove situacija ipak izgleda malo drugačije. Kako je nedavno objavila Agencija za znanost i visoko obrazovanje, najtraženiji je smjer Gluma na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu gdje je čak 67 maturanata ovaj smjer stavio za svoj prvi izbor, a mjesta ima samo za njih dvanaestoro.

Poslovna ekonomija, stručni studij na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu pozicionirala se na drugo mjesto najtraženijih smjerova ove jeseni sa 42 studenata koji su je stavili na prvi izbor a primaju svega 13 studenata. Na trećem mjestu nalazi se Promet s Fakulteta prometnih znanosti u Zagrebu.

vezano Interes za studijske programe varaždinskog FOI-ja nikad nije bio veći. Postani student Nikad veći interes za ovaj domaći fakultet: Za 80 mjesta na popularnom studiju borilo se čak 958 maturanata

Osim toga, traženi su i forenzika, Edukacijska rehabilitacija, Kineziologija te Šumarstvo. Ekonomski fakultet pronašao se na ljestvici najpoželjnijih ove jeseni s još jednim smjerom, a to je Poslovna ekonomija, redovni studij koji se nalazi na četvrtom mjestu sa 41 maturantom kome je to prvi izbor, dok mjesta ima samo za njih 16.

Izvor: studij.hr/statistika

Još vijesti