P.S. u Postani student

Nemoj biti pod stresom dok učiš: Uz ove savjete ćeš zaboraviti na nervozu, a gradivo ćeš savladati ODMAH

Nervoza tijekom učenja nije poželjna jer se tada studenti ne mogu fokusirati na pamćenje gradiva.

14. travnja 2023 14:44
Pripreme za ispit.

Pripreme za ispit. Foto: Antonio Guillem via Shutterstock

Ljetni semestar već je u punom zamahu, a to znači samo jedno – uskoro kreću kolokviji. Neki su već imali i izvanredne ili dekanske rokove koji su česti na travanj, a oni koji nisu, uskoro se suočavaju s novim krugom kolokvija.

Zato će se stolice ponovo „grijati“ narednih nekoliko tjedana, barem kod onih koji ih zaista i žele položiti. No, ako krećeš učiti u zadnji čas i hvata te panika – ne brini. Prije svega, prouči naše savjete koji će ti pomoći da smanjiš stres kada ti on uopće nije potreban, a to je tijekom učenja.

Slušaj opuštajuću glazbu

Mnogi ne mogu učiti uz glazbu ili barem tako misle. Dok neki uče uz različite žanrove, ti možeš probati učenje uz neki instrumental ili klasičnu glazbu. To će te zasigurno opustiti, a možda počneš i bolje pamtiti gradivo.

Nije garancija za one koji ne uče uz glazbu da će im ovo pomoći, ali ne možeš ništa izgubiti ako barem ne isprobaš!

Uzimaj česte pauze

Pauze su uvijek dobra motivacija između čitanja stotine i stotine stranica literatura. Nije dobro učiti po nekoliko sati odjednom, zato si moraš uzimati pauze kako bi se mozak „odmorio“ od količine gradiva.

Zato isprobaj one opcije gdje učiš po 25 minuta uz pauzu od pet minuta i tako u krug ili onu dužu opciju, gdje učiš 50 minuta odjednom pa uzmeš pauzu od 10 minuta. Sigurni smo da će ti vrijeme tako brže prolaziti, a te pauze će ti pomoći da smanjiš stres.

Prošeći prije i nakon učenja

Šetnja je uvijek dobra opcija, za sve probleme s kojima se suočavaš, pa tako i s učenjem! Obavezno prije učenja prošeći barem pola sata na svježem zraku bez doticaja s mobitelom, a mi ti garantiramo da ćeš se bolje osjećati.

Biti ćeš i bolje pripremljen za učenje jer će mozak odmoriti. Bilo bi dobro da i nakon učenja prošećeš pola sata, kako bi sveukupno gradivo „sjelo“ na svoje mjesto, ali ti to ne preporučamo ukoliko ćeš učiti do ranih jutarnjih sati. Sigurnost na prvom mjestu!

Fokusiraj se na pamćenje gradiva

Studenti često tijekom učenja počnu paničariti kada shvate koliko gradiva ih čeka. No, nemoj dopustiti da se isto dogodi i tebi. Umjesto da paničariš i razmišljaš o tome koliko toga još imaš za proći, fokusiraj se na gradivo koje moraš zapamtiti. Neka ti cijeli fokus bude na pamćenju i razmišljanju o gradivu, a na taj ćeš način zaboraviti na stres i paniku.
 

Još vijesti