V.K. u Postani student

Ekonomija i pravo sve manje zanimaju maturante: Evo gdje je ostalo najviše mjesta za upis najesen

Unatoč visokih upisnim kvotama, ekonomija i pravo sve su manje interesantni maturantima.

1. kolovoza 2022 16:15
Ostalo dovoljno mjesta!

Ostalo dovoljno mjesta! Foto: MojFaks

Ovogodišnji maturanti za razliku od dosadašnjih ipak žele nešto drugo.

Podsjetimo, pisali smo kako je nakon nekoliko uzastopnih godina Logopedija na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu bila najtraženiji smjer za maturante, no ove je godine skinuta s trona.

vezano Provjerite sve lokacije! Postani student Više od 1000 slobodnih mjesta na ovom domaćem sveučilištu: Evo što sve možete upisati najesen

Maturanti su najveći interes (uzevši u obzir omjer broja prvih izbora i kvote) iskazali za studijske programe Izobrazba trenera na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Psihologija na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Logopedija na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, izvanredni studij Sestrinstva na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu te za studij Primaljstva na Fakultetu zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci.

Pravo upisa na studijske programe na ljetnom roku ostvarilo je 25 625 kandidata i kandidatkinja, što je za 778 kandidata manje. Kao što smo o tome već pisali 2020. godine, i ove godine najbolji i najuspješniji učenici (što se ocjena tiče) upisivali su mahom studije medicinskih i zdravstvenih znanosti, uz "dodatak" zagrebačkog FER-a.

vezano Interes za studijske programe varaždinskog FOI-ja nikad nije bio veći. Postani student Nikad veći interes za ovaj domaći fakultet: Za 80 mjesta na popularnom studiju borilo se čak 958 maturanata

Najviše mjesta za jesen – na ekonomiji i pravu

Osim spomenutih promjena i interesa, promjene se vide i po slobodnim mjestima za jesen.

Naime, kako piše Slobodna Dalmacija, pravni i ekonomski studiji koji inače imaju vrlo visoke upisne kvote, sada uvjerljivo vode prema broju dostupnih mjesta za upis budućih brucoša na jesenskom roku. Točnije, upravo je na pravu i ekonomiji ostalo najviše nepopunjenih mjesta u ljetnom roku, a brojke se odnose na sva četiri velika hrvatska sveučilišta: u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku.

Kako navode, za jesenski je rok ostalo pravno oko 14 tisuća mjesta prema podacima dostavljenih od Agencije za znanost i visoko obrazovanje.

"Kvote za jesenski rok objavljuju visoka učilišta nakon provedenih upisa. Ovo je trenutno stanje u sustavu koje će se još mijenjati", poručili su iz Središnjeg prijavnog ureda AZVO-a te su pojasnili kako se istaknuta kvota odnosi na domaće buduće studente i one iz zemalja Europske unije te strance.

vezano Indeks u džepu studenta Postani student Stigle konačne rang-liste! Evo na koje je fakultete bila najveća 'navala', a koje studije upisuju samo TOP maturanti

vezano Ne zanimaju nikoga Postani student Ne zanimaju baš nikoga: najnepoželjniji smjerovi ove godine

Najviše mjesta na stručnom studiju poslovne ekonomije, čak 449 i na studijima prava

Prema broju dostupnih mjesta za jesenske upisne rokove, najviše slobodnih mjesta ostalo je na izvanrednom stručnom studiju poslovne ekonomije na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, njih čak 289, dok je na redovnim smjerovima najviše slobodnog mjesta ostalo na zagrebačkom Pravnom fakultetu: čak 183 slobodna mjesta.

Po slobodnim mjestima nedaleko iza zagrebačkog prava nalazi se i splitsko pravo, sa 130 slobodnih mjesta, izvanredna ekonomija i poslovna ekonomija na Sveučilištu u Osijeku imaju 134 slobodna mjesta, a redovita ekonomija na istom fakultetu još njih 110.

vezano Što je čeka u budućnosti? Laganini Studentica misli da je upisala krivi fakultet: 'Osjećam se kao propalitet, imam 25 godina i još uvijek studiram'

Da pada interes za pravnim fakultetima govori i podatak da je ostalo 449 slobodnih mjesta za jesenski rok na redovne studije pravnih fakulteta. Zagreb ima još 183 slobodnih mjesta, Split 130, Osijek 74 i Rijeka 62 prazna mjesta.

Još praznih mjesta u Zagrebu

Osim pravnog fakulteta, slobodnih mjesta ima i na Tekstilno-tehnološkom fakultetu, Metalurškom fakultetu, Katoličko-bogoslovnom, Filozofskom, ali i na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu.

Osim toga, gotov nikakav interes ove godine budući brucoši nisu imali za nastavnički smjer fizike i kemije na zagrebačkom PMF-u. U ljetnom upisnom roku pravo upisa na taj studij nije stekao nitko, a svega po jedan ostvario je pravo upisa na nastavničke smjerove fizika te fizika i informatika.

vezano Doslovno su fakultete upisali SVI Postani student 100% uspjeh! Od 100 maturanata ove škole svih 100 'upalo' na željeni fakultet

izvor: slobodnadalmacija.hr

Još vijesti