V.K. u Postani student

Pokušavaju stati na kraj 'curenju' pitanja s državne mature: Evo novih mjera zaštite

Tijekom idućih pet tjedana, tridesetak tisuća kandidata polagat će državnu maturu.

31. svibnja 2022 12:08
Matura je na vratima!

Matura je na vratima! Foto: shutterstock by Natee Photo

U narednih pet tjedana održavaju se najbitniji ispiti za sve srednjoškolce: ispiti iz državne mature. Njih tridesetak tisuća sjest će u klupe kako bi pokazali svoje znanje na državnim ispitima, a prvi ispiti su već počeli danas, iz materinskih jezika nacionalnih manjina.

Prva velika matura očekuje se za par dana, odnosno 2. lipnja, kada maturanti polažu ispit iz obaveznog engleskog jezika na A i B razini. Po ovogodišnjem rasporedu, oni najbitniji ispiti za mnoge, iz hrvatskog i matematike pišu se posljednji, odnosno, hrvatski je na redu 23. lipnja i dan kasnije esej, dok je za matematiku rezerviran datum 27. lipnja.

vezano Doslovno su fakultete upisali SVI Postani student 100% uspjeh! Od 100 maturanata ove škole svih 100 'upalo' na željeni fakultet

Kako piše Jutarnji list, ove su godine pojačali mjere zaštite zbog dosadašnjih incidenata s "curenjem" sadržaja ispita prije mature, pogrešno podijeljenih testova i sličnih nepravilnosti.

Vinko Filipović, ravnatelj NCVVO-a podsjetio je da su ispiti državne mature oni visokog rizika s obzirom na važnost koju imaju za sve učenike, posebice za gimnazijalce jer im je to svojevrsni završni ispit njihovog srednjoškolskog obrazovanja.

vezano Dobro upamtite sve datume Postani student Popularni zagrebački fakultet objavio detalje prijemnog ispita: Prijave kreću uskoro!

Nema mobitela, čak ni za ravnatelja

"Učinili smo sve što je moguće da sigurnost ispita ničim ne bude dovedena u pitanje. Jamstvo toga je i to da pakiranje ispita provodi Agencija za komercijalnu djelatnost s visokim mjerama zaštite. Ilustracije radi, u prostor pakiranja ispita nitko ne može ući s mobilnim uređajem koji ima kameru", kaže Filipović za Jutarnji.

vezano Pripreme za novu ak. godinu u punom su jeku! Postani student Prijemni za iznimno popularan studij već u lipnju, ali online: Evo detalja

Dosad su se mobiteli mogli unositi u prostor pakiranja ispita, pa su ih unosili i oni koju su bili angažirani samo na ugovoru o djelu, a to se ni na koji način nije kontroliralo.

No ove godine, uspostavljene su nove mjere zaštite sadržaja ispita državne mature, pa u prostor pakiranja čak ni ravnatelj Centra više ne može unositi mobitel.

S druge strane, mjere zaštite zakonski su potpuno prebačene u nadležnost Agencije, a po pitanju preuzimanja ispita, centar se uzda u ispitne koordinatore i ravnatelje srednjih škola.

vezano Slika nije pronađena Postani student Top 10 studija među maturantima: Za mjesto na najpoželjnijem bori se gotovo 7 srednjoškolaca

Više strukovnjaka

Prema podacima Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, ispite državne mature s današnjim danom prijavilo je 29.879 kandidata.

Kako pišu dalje, ove je godine više strukovnjaka: 15.226 učenika strukovnih škola prijavilo je maturu, dok je s druge strane to učinilo "samo" 11.023 gimnazijalca, a kandidata koji su srednjoškolsko obrazovanje završili ranijih godina ali su sada odlučili pristupiti maturi je 3630.

izvor: jutarnji.hr

Još vijesti