L.B. u Postani student

Top 10 studija među maturantima: Za mjesto na najpoželjnijem bori se gotovo 7 srednjoškolaca

Maturanti od veljače biraju studije, a vremena imaju do završetka pisanja državne mature.

7. travnja 2022 13:32
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Kao i svake godine, Agencija za znanost i visoko obrazovanje objavljuje statistiku najtraženijih i najmanje traženih fakulteta.

Kriterij poželjnosti definira se kao omjer ukupne upisne kvote te broja maturanata kojima je to prvi izbor na listi prioriteta.

341 maturant, a samo 50 mjesta

Nikakvo iznenađenje na prvom mjestu. I ove godine to je studij logopedije na zagrebačkom Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu, koji je kao prvi izbor prijavio čak 341 maturant. Tako dolazimo do podatka da se za jedno upisno mjesto na ovom studiju bori gotovo sedam srednjoškolaca.

vezano Indeks u džepu studenta Postani student TOP i FLOP fakulteti ove godine: Neki studiji i ove godine 'gore', a ima i onih koje nitko dosad nije prijavio

Drugi najpoželjniji studij je psihologija na zagrebačkom Filozofskom fakultetu koji je kao prvi izbor odabralo 350 maturanata. Primit će njih 76. Još jedna psihologija, ona na Sveučilištu u Rijeci, nalazi se na visokom sedmom mjestu što se poželjnosti tiče. 149 maturanata odabralo ju je kao prvi izbor, a upisna mjesta su samo 42.

Na trećem je mjestu riječki program – studij grafičkog dizajna i vizualne komunikacije na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Od 63 maturanata koje su ga odabrale kao prvi izbor, upisnih je mjesta za njih samo 15.

Na četvrtom je mjestu stručni studij kriminalistike na Visokoj policijskoj školi, uz 123 prva odabira i 30 upisnih mjesta.

vezano Slika nije pronađena Postani student Tek pokrenut, a već jedan od najtraženijih studija u Hrvatskoj: Mjesta samo 30, a prijavilo se skoro 600 maturanata

Peto mjesto pripada studiju Aeronautike – modul vojni pilot koji izvodi Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Od 60 prvih prijava, upisnih je mjesta samo 15 što znači da se za jedno upisno mjesto na ovom studiju bore četiri srednjoškolaca.

Detaljnu listu možete pogledati ovdje, uz napomenu da će se brojke u sustavu prijava do 18. srpnja svakako mijenjati jer maturanti studije mogu prijavljivati sve do konačnih rezultata državne mature, ukoliko na odabranom fakultetu ne provode dodatni prijemni ispit.

Još vijesti