V.K. u Akademska četvrt

I ove godine manje maturanata nego kvota na hrvatskim fakultetima: Provjerite koliko je mjesta nepopunjeno

Agencija za znanost i visoko obrazovanje nudi konačne podatke o broju upisanih studenata na visoka učilišta u 2022./2023. akademskoj godini.

20. rujna 2022 11:27
Student s indeksom u stražnjem džepu

Student s indeksom u stražnjem džepu Foto: Darko Ba, MojFaks

Objavljene su i konačne, službene rang-liste za upis maturanata na studijske programe u jesenskom roku, nakon kojega je ostalo nepopunjeno gotovo 11 tisuća mjesta na domaćim fakultetima.

Prema podacima koje je objavio Središnji prijavni ured Agencije za znanost i visoko obrazovanje, na ljetnom upisnom roku bilo je ponuđeno preko 40 tisuća mjesta na 908 studijskih programa, a pravo upisa je steklo 25.625 brucoša, od 30.528 prijavljenih.

vezano Evo i najpoželjnijih na jesenskom roku... Postani student Samo najbolje: Evo top 10 najpoželjnijih fakulteta na jesenskom roku

Jedva preko 4000 brucoša

Na jesenskom upisnom roku bilo je manje studijskih programa, 779, sa sveukupno 14.797 upisnih mjesta. Od prijavljenih 5746 kandidata, pravo na upis ostvarilo je 4005 kandidata, što znači da je nakon oba upisna roka na svim hrvatskim sveučilištima ostalo nepopunjeno 10.792 mjesta – na preddiplomskim i integriranim studijskim programima.

vezano Ostalo dovoljno mjesta! Postani student Ekonomija i pravo sve manje zanimaju maturante: Evo gdje je ostalo najviše mjesta za upis najesen

Kako smo već pisali, najpoželjniji studij na jesenskom roku prema omjeru broja prijava prvog prioriteta i kvote, bio je studij glume na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

Prema njihovim podacima, na drugom mjestu bio je stručni studij poslovne ekonomije na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu te studij prometa na Fakultetu prometnih znanosti.

vezano Slika nije pronađena Postani student Tko je upisao, upisao je! Provjerite koji su fakulteti bili najpoželjniji na jesenskom roku

Ovakav velik pad broja studenata bilježi se već godinama, pa je tako slična brojka praznih mjesta bila i prošle godine, oko 11 tisuća mjesta.

Još vijesti