L.B. u Postani student

Želiš raditi u unosnoj IT industriji? Provjeri gdje se otvara novi fakultet koji će privući čak i strane studente

Cilj osnivanja ovog fakulteta je povećanje vidljivosti i prepoznatljivosti na širem domaćem i međunarodnom prostoru.

1. prosinca 2022 13:48
Mladi inženjeri robotike i programeri.

Mladi inženjeri robotike i programeri. Foto: NDAB Creativity via Shutterstock

Senat Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku na sjednici 30. studenoga 2022. jednoglasno je donio odluku o promjeni pravnog statusa i naziva Odjela za matematiku u Fakultet primijenjene matematike i informatike.

Odlukom Senata za privremenog dekana imenovan je prof. dr. sc. Kristian Sabo, redoviti profesor u trajnom izboru Odjela za matematiku, piše SiB.

Različit od srodnih fakulteta

Novi Fakultet primijenjene matematike i informatike po nazivu i profilu razlikuje se od sličnih visokih učilišta u Republici Hrvatskoj, čime se jača vidljivost i osigurava prepoznatljivost Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku u polju matematika s naglaskom na primijenjenu matematiku i informatiku na širem domaćem i međunarodnom obrazovnom i znanstvenoistraživačkom prostoru.

Značajnija odrednica ovih studijskih programa jesu matematički koncepti koji nisu uobičajeni za studijske programe u tehničkim ili društvenim znanostima, čime je nedvojbeno osigurana komplementarnost sa studijskim programima koje izvode druge sastavnice Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

Jačanje IT industrije

„Osnivanjem Fakulteta primijenjene matematike i informatike, zbog povećanja vidljivosti i prepoznatljivosti, izravno se osnažuju kapaciteti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera za privlačenje stranih studenata, a koji će grad Osijek prepoznati kao mjesto kvalitetnog studiranja, rada i života. Također, prema svim dostupnim pokazateljima očekuje se trend daljnjeg jačanja IT industrije, a time i stvaranje novih partnerstava ovog fakulteta s lokalnom industrijom“, poručuju s ovog Sveučilišta.

Fakultet primijenjene matematike i informatike imat će višu razinu samostalnosti u odnosu na Odjel za matematiku, čime će se pojednostaviti administrativni postupci te osigurati jednostavnije upravljanje.

Odluka Senata donesena je na temelju Elaborata o opravdanosti statusne promjene Odjela za matematiku kao podružnice Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i prerastanje u Fakultet primijenjene matematike i informatike u sastavu Sveučilišta Josipa Jurja Osijeku.

izvor: sib.hr

Još vijesti