M. P. u Postani student

Pozor maturanti! Ovo je lista zanimanja koja su tražena na tržištu rada

Iznenađenje ovogodišnje liste je interes za modulom vojni pilot

6. ožujka 2023 11:49
Učenici na školskom hodniku

Učenici na školskom hodniku Foto: Monkey Business Images/Shutterstock

Nedavno je objavljena lista trenutačno najpoželjnijih fakulteta, a prema novim informacijama najviše maturanata kao prvi izbor biralo je arhitekturu, medicinu i FER. Ako se gleda po tome koliko se učenika  bori za jedno mjesto   ̶  top tri najpoželjnija studija su logopedija, izvanredni stručni studij sestrinstva i psihologija, prenosi dnevnik.hr.

U popisu od 10 fakulteta i redovnih studija koje najviše maturanata želi upisati gleda se koliko koji studij prima učenika i koliko se ljudi prijavilo. Na listi je ove godine i jedno iznenađenje, povećao se interes za modulom vojni pilot, na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu.

Za Dnevnik Nove TV svoje iskustvo je podijelila maturantica Nika koja želi upisati ekonomiju: „Ja sam više birala srcem, ono što me najviše zanima.“ Dok netko pri odabiru gleda tržište rada, netko bira što voli, a Nika se za traženje posla još ne brine: „A valjda ću se snaći.“

Pomoćnica ravnatelja Zavoda za zapošljavanje, Ruža Hrga, ističe: „Trenutačno su u evidenciji tri logopeda, a potražnja je za 26 logopeda. Znači, logopedi su stvarno ti koji se ovog trenutka najčešće i najbrže zapošljavaju.“.

Maturantima savjetuje da upišu medicinu, sestrinstvo, logopediju, psihologiju, socijalni rad, fiziku, kemiju ili biologiju jer su ta zanimanja tražena na tržištu rada, stoji na dnevnik.hr.

 

Još vijesti