L.B. u Postani student

Svi, baš svi studenti koji ovdje upišu IT studij studirat će besplatno

Smatra da je IT budućnost...

13. srpnja 2022 12:25
Stručnjaka za informacijske tehnologije premalo je za potrebe tržišta rada

Stručnjaka za informacijske tehnologije premalo je za potrebe tržišta rada Foto: Gorodenkoff via Shutterstock

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto najavio je početkom lipnja na svom Twitter profilu da će svi studenti koji u predstojećoj akademskoj godini upišu IT smjer imati pravo na besplatan studij.

vezano Slika nije pronađena Karijera Posao i prije diplome: Ovih stručnjaka u Hrvatskoj je tako malo da ih zapošljavaju čak i u srednjoj školi

Kako kaže, radi se izrazito deficitarnom zanimanju koje na ovaj način planiraju poticati.

"IT je budućnost"

"Od ove godine, svi studenti koji upišu IT smjer na ETF ili PMF na UNSA bit će stipendisti Vlade KS. Oni su budućnost", napisao je Forto.

 

 

U komentarima se ispravio i napisao da će svi upisani studenti imati pravo na besplatan studij te da nijedan student neće plaćati pohađanje bilo kojeg IT smjera.

Njegova je objava izazvala raznolike komentare, od onih podrške do onih u kojima korisnici Twittera izražavaju svoju sumnju u kvalitetu ove odluke.

"A što je s realnim sektorom?"

"Na osnovu čega je donesena ova odluka? Radili ste neku studiju, IT je deficitaran, ili nešto treće? Zaista iskreno pitam, pohvalno i sve, ali me zanima na osnovu kojih kriterija se ovakve odluke donose?", glasi jedan od komentara pod ovom objavom uz odgovor premijera da je ovaj smjer "izrazito deficitaran".

vezano Hoće li društvenjaci s vremenom prestići STEM-ovce u plaćama? Istraživanja pokazuju da hoće - evo i zašto Karijera Hoće li društvenjaci s vremenom prestići STEM-ovce u plaćama? Istraživanja pokazuju da hoće - evo i zašto

"Lijepo, ali IT struka je samo populizam, što ti vrijedi milijun IT inženjera ako nemaš inženjere arhitekture, građevine, poljoprivrede, veterinarstva, dakle realnog sektora", smatraju neki.

Još vijesti