P.S. u Postani student

Prošlogodišnji maturanti rasturili na maturi: Jedan obavezan predmet napisali najbolje od svih prethodnih generacija

Ovogodišnji maturanti moraju prestići visoke kriterije na maturi koje su postavili prošlogodišnji učenici završnih razreda srednjih škola.

2. veljače 2023 10:39
Prošlogodišnji maturanti jedan predmet napisali najbolje od svih posljednjih generacija.

Prošlogodišnji maturanti jedan predmet napisali najbolje od svih posljednjih generacija. Foto: LStockStudio/Shutterstock

Prošlogodišnji maturanti su postigli najveće uspjehe u posljednjih 10 godina pisanja mature! Naime, na pojedinim predmetima koji se pišu na maturi, uspjeli su podići prosječnu ocjenu koja se temelji na svim njihovim ukupnim ocjenama postignutim pisanjem mature.

Porast ocjene na matematici

Kako piše Dnevnik.hr, porasle su gotovo sve ocjene iz obaveznih predmeta, a i kod izborih je slična situacija. Kod matematike, i to na višoj razini, prošlogodišnji maturanti ostvarili su najbolji rezultat s prosječnom ocjenom 3,1.

Najbolje napisan engleski

Na nižoj razini se nisu proslavili, jer je tamo dvojka prosjek, ali su zato rasturili i engleski! Kako navode, njegova viša razina prošle je godine napisana najbolje od svih dosadašnjih generacija te su postigli prosječnu ocjenu od čak 4,1! No, zato je prosječna ocjena iz hrvatskog jezika manja za gotovo jednu cijelu. Tako su višu razinu položili s 3,2, a onu nižu s tek 2,4.

Računarstvo na prvom mjestu

Iako su u pitanju pozitivni rezultati jer su prošlogodišnji maturanti rasturili, i dalje se nastavlja trend boljeg znanja stranih jezika, poput engleskog, umjesto onog materinjeg.

Kada je u pitanju njihov upis fakulteta, smjer računarstva zauzima prvo mjesto po broju zainteresiranosti, ali i upisa onih najboljih maturanata. Osim računarstva, najbolji maturanti još upisuju medicinu, farmaciju, stomatologiju i naravno, logopediju.

izvor: dnevnik.hr

Još vijesti