P.S. u Akademska četvrt

Prvi online upisi na ovom zagrebačkom faksu: Evo što o tome misle tete iz referade

Za Fakultet političkih znanosti, ovo je ujedno bila i 'testna' godina zbog prvih upisa online.

30. listopada 2022 12:55
Hodnik, Fakultet političkih znanosti

Hodnik, Fakultet političkih znanosti Foto: P.S., MojFaks

Fakultet političkih znanosti na početku je ove akademske godine proveo svojevrsno testiranje online upisa na diplomske studije, točnije, provedeni su online upisi za diplomske smjerove Politologija i Politologija; smjer: Nacionalna sigurnost.

S obzirom na to da je ovo prvi slučaj online upisa Fakulteta političkih znanosti, odlučili smo sa zaposlenicama referade provjeriti kako se odvijao proces upisa.

Tete iz referade otkrile su nam što je njima predstavljalo najveći problem te što bi se tijekom idućih godina, kada će se provoditi online upisi, moglo poboljšati ili izmijeniti.

Najveći problem fotografije za iksice

Najčešći problemi koji su se javljali, kako nam govore iz referade, bili su tehničke prirode. To se uglavnom odnosi na, na primjer, krive dimenzije fotografija potrebnih za izradu iksica i unošenje u ISVU sustav, loša rezolucija tih fotografija ili pak nepravilni potpisi studenata.

Tehničke probleme poput ovih uglavnom je rješavala IT služba fakulteta jer su u pitanju problemi definirani određenim parametrima u sustavu Evidencije studentske prehrane koji je pak povezan sa ISVU programom.

Referada „na prvoj liniji”

Bez obzira na to što tete iz referade nisu mogle riješiti probleme poput ovih, studenti uvijek prvo kontaktiraju njih.

„Mi smo na prvoj liniji fronte, a i većinom imamo odgovore i rješenja za sva njihova pitanja“, rekle su.

Iako su upisi održani online, pojedine stvari su u referadi morali i dalje napraviti „pješke” jer sustav ne može prepoznati sve informacije koje su studenti unijeli, a koje su potrebne za upis.

Referada, Fakultet političkiz znanosti u Zagrebu Referada, Fakultet političkiz znanosti u Zagrebu Foto: P.S., MojFaks

„S obzirom na to da studenti biraju kolegije prema mjestu na rang-listi, a ne metodom ‛najbržeg prsta’, te podatke sustav nije mogao generirati na taj način, pa se opet radilo ‛pješke’ kao što i inače radimo, kod upisa uživo“, napomenule su tete iz referade.

Ovo je bila pokusna godina svima – fakultetu, tetama u referadi, IT podršci, ali i studentima. U skladu s tim, svatko je učio nepravilnosti na kojima se može dodatno poraditi kako bi svaki idući online upisi prošli što lakše.

Isto su primijetili i iz studentske referade FPZG-a. „Također je tu problem potpisivanja Ugovora o studiranju i privole koji studenti i dalje fizički moraju donijeti na Fakultet kako bi ih ovjerili i vratili im njihov primjerak pa opet imate dio upisa koji se morao odraditi i fizički uživo“, govore.

Nekima je proces online upisa sporiji no uživo

Naglašavaju da je to posebno slučaj kod upisa prvih godina preddiplomskih i diplomskih studija pa im je zbog toga online upis sporiji od onog u fizičkom obliku. Navode i jedan od primjera koji potvrđuju tu činjenicu.

„Kad je student/ica uživo na upisu, možemo odmah raditi ispravke. Dok kod online upisa moramo vraćati na doradu i čekati studenta kako bi nam vratio ispravljeno“, dodaju.

Ovim načinom upisa žele se smanjiti fizički redovi ispred referada na fakultetima, što je svakako pohvalno. No, činjenica je da i dalje određeni dijelovi procesa upisa bolje funkcioniraju uživo.

Studenti nekada ne znaju koliku školarinu trebaju platiti

Jedna od tih situacija, a koju navode iz referade FPZG-a, je problem upisa u više godine, upis parcijale ili ponavljanje godine koji su uvjetovani brojem ostvarenih ECTS-a pa studenti i na osnovu toga biraju kolegije iz više godine.

Problem se javlja u tome što ponekad ni studenti ne znaju što točno trebaju birati te koliko moraju platiti školarinu za ponavljanje ili upis parcijale.

Naposljetku, iako su ovo bili prvi upisi u online obliku na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, a samim time nije sve prošlo bez određenih poteškoća, tete iz referade ipak su optimistične.

„Kako je ovo bila, možemo reći, ‛testna’ godina, imamo dovoljno vremena za doradu i unaprjeđenje onih stvari koje nisu funkcionirale kako kod referade, tako i kod studenata“, zaključuju.

vezano Studentica ispunjava potvrdu. Nakon predavanja Problem o kojem studenti bruje već 5 godina: Dokad će plaćati 'papire' na faksu? Cijena obrazaca i deset puta viša od tržišne

vezano Student 'opleo' po REFERADI svog faksa: 'Razina neprofesionalnosti je zgražavajuća! Neka netko obavi inspekciju rada...' Akademska četvrt Student 'opleo' po REFERADI svog faksa: 'Razina neprofesionalnosti je zgražavajuća! Neka netko obavi inspekciju rada...'

Još vijesti