S.D. u Postani student

Savjeti studenata: Što moraš znati kad postaneš brucoš?

Par savjeta koji će ti pomoći na početku prvog semestra.

22. svibnja 2023 15:07
Brucošica

Brucošica Foto: Photo Volcano/Shutterstock

Bliži se kraj još jedne školske godine. Za neke od vas ovo je posljednji tjedan nastave i uskoro ćete se pripremati za redovna predavanja i vaš prvi semestar.

Kako bi vam olakšali ovaj prijelaz u novi životni period, upitali smo nekoliko studenata da s vama podijele pokoju mudrost za koju misle da bi ju, prije nekoliko godina, i sami voljeli čuti.

Svi smo prošli to vrijeme neodlučnosti i iščekivanja i znamo koliko stresno može biti, pogotovo kad ne znate što očekivati od nove okoline i svakodnevice, ali ne očajavajte!

Sigurni smo da će vam baš ovi savjeti pomoći da shvatite da niste sami i da ćete se vrlo brzo snaći i pronaći svoje mjesto u akademskoj zajednici.

Lea, studentica sociologije i komunikologije smatra da je najbitnije da se ne bojite zbog količine informacija kojima će vas, na početku semestra, bombardirati.

„Vodite računa o svojim obvezama. Napravit si neki mali raspored sa svim kolokvijima, seminarima i prezentacijama i bilježite sve što vam govore na početku semestra“, rekla je.

Također savjetuje da ne kupujete knjige ili literaturu, ako to nije potrebno.

„Provjerite sa studentima starijih godina što vam je od knjiga i literature potrebno, a što možete učiti iz skripti. Obvezno se spojite sa starijim studentima da vas upute u to kako najlakše proći određene predmete“, savjetovala je.

Tvrdi da je jako bitno biti otvoren prema drugim studentima.

„Naravno da nećeš sa svima kliknuti, ali tim putem ćeš pronaći svoje ljude“, zaključila je.

Studentica komunikologije navodi da joj period prijelaza nije toliko teško pao jer je vrlo brzo pronašla društvo u kojem se dobro osjećala.

„Po meni je faks puno lakši od srednje, imaš više vremena za sebe, ali i za učenje i pripremu ispita. Također, iz mog iskustva su svi na faksu pristupačni i preporučam da samo priđete ljudima! Uz to savjetujem svima da probaju izaći na što više kolokvija kako bi si olakšali život!“

Sarah, studentica koja je porijeklom iz Dubrovnika, istaknula je aspekte s kojima se nećete svi susresti, ali su njeni savjeti sigurno vrlo korisni, za sve one koji će se odseliti u druge gradove za vrijeme studija.

Ističe da je vrlo bitno sve financijske obveze riješiti odmah na početku mjeseca, kako bi bili sigurni s kolikom svotom novaca raspolažete ostatak mjeseca.

Odlazak na predavanja, navela je kao ključan za akademski uspjeh te kao odličnu priliku za upoznavanje kolega.

„Najveća razlika između faksa i srednje je nova sloboda. Možeš što god želiš jer nisi pod kontrolom drugih, a to znači i ne ići na predavanja. Ipak, poslije se to uvijek odbije o glavu tako da je poruka da idete na faks, stigneš iza kavu popit“, dodala je šaljivo.

Koji god tip osobe bili, ne brinite se. Zasigurno ćete pronaći svoje mjesto i društvo koje će vam olakšati i uljepšati ovaj zabavni i nezaboravni životni period.

 

Još vijesti