S.D. u Postani student

Pozor maturanti! Evo što vam savjetuju studenti koji su maturu prošli bez problema

Ovi savjeti pomoći će svim maturantima!

26. travnja 2023 14:24
Polaganje mature plaši mnoge

Polaganje mature plaši mnoge Foto: LStockStudio/Shutterstock

Uskoro se bliži i to vrijeme. Vrijeme kojeg smo se na kraju srednje škole svi bojali. Maturantima se bliži dan od kojeg strepe, a to je dan početka ispita za maturu 2023. godine.

Kao što je objavljeno u kalendaru NCVVO-a, prvi ispit iz mature bit će onaj iz izbornih stranih jezika, a održat će se 31. svibnja, dok će se prvi obvezni predmet pisati drugog lipnja i to iz engleskog jezika.

Hrvatski jezik polagat će 26. i 27. lipnja, a već dan nakon maturanti će rješavati ispit iz matematike.

Konačni rezultati državnih ispita bit će objavljeni 19.7. 2023., kada će mnogi maturanti osjećati olakšanje jer će shvatiti da matura ipak i nije takav bauk.

Kako bi im olakšali pisanje iste te smanjili stres dok ju iščekuju, upitali smo nekoliko studenata Sveučilišta u Zagrebu da srednjoškolcima upute nekoliko savjeta o tome kako bezbolno i produktivno obaviti pripreme i pisanje ovih ispita.

Jedna studentica sociologije i komunikologije tvrdi da učenici često maturu smatraju puno težom nego što ona doista je.

„Sve su nas plašili tom maturom, a stvarno nije toliko teška. Da, definitivno je teško uz sav taj stres razmišljati i učiti, ali na pitanja koja se nalaze u testu, uz dovoljno pripreme, možete odgovoriti bez problema“, rekla je.

Također, savjetovala je maturantima da skinu sve dostupne stare testove i vježbaju.

1. Pitajte prijatelje za pomoć i prolazite stare testove

„S obzirom na to da nisam imala financijska sredstva da si priuštim pripreme i instrukcije, svaki dan bi riješila barem dva testa iz jednog od predmeta. Jedino s čim sam imala problema bila je matematika, ali Toni Milun i moja prijateljica iz škole pomogli su mi da i to prebrodim te sam iz B razine dobila 4, iako sam svake godine išla na popravni“, zaključila je.

2. Pročitajte lektire i/ili njihov kratki sadržaj

Studentica novinarstva, koja je iz svih predmeta dobila petice tvrdi da joj je stres koji joj je uzrokovala okolina, pomogao oko pripreme za maturu.

„Jako sam se bojala ispita. U jednu ruku sam baš zbog toga učila kao luda i iskreno mislim da sam čak došla i previše pripremljena. Maturantima ipak savjetujem da povremeno uzmu pauzu i uživaju u još ovo malo vremena što imaju u srednjoj školi. Također, mislim da je najbolji način da uzmete stare testove koji su dostupni na NCCVO stranici i da uz njih učite. Pročitajte sve lektire ili kratke sadržaje jer nikad ne znate što će vam doći kao zadatak za esej. Ako možete pročitati jedno i drugo to je isto vrlo korisno jer se ponekad, dok čitate cijelu knjigu u njoj znate izgubiti pa je čitanje kratkog sadržaja uvijek korisna taktika“, naglasila je.

3. Kvalitetan san i nutritivna hrana

Student Pravnog fakulteta u Zagrebu tvrdi da je u vrijeme mature posebno pazio na to da spava osam sati dnevno i jede zdravu i nutritivnu hranu.

„Ja sam tijekom učenja stalno jeo voće. Pročitao sam negdje da su borovnice odlične za koncentraciju i onda se nisam skidao s njih. Koliko god možda to glupo zvučalo, stvarno sam bio smireniji i osjećao sam se dobro i spremno za pisanje ispita. Uz to vrlo je bitno da ponavljate koliko možete bez da vam se cijeli život pretvori u konstantno bubanje“, rekao je.

4. Nabavite si kvalitetne skripte

Dora, studentica sociologije ističe da su ju tijekom pripreme spasile skripte koje se mogu naći na stranicama centara za pripremu državne mature.

„S obzirom na to da nisam imala dobru podlogu znanja u srednjoj školi, učenje iz skripti me spasilo te sam uspješno prošla maturu. Osim ako ne mislite upisati baš pripreme za koje trebaš pripremiti veliku lovu, a iz iskustva, jednako su dobro prošli učenici koji su išli na pripreme kao i oni koji su samo učili po njihovim skriptama. Jer se rijetko kome da vikendom ići na neobavezna predavanja iz xy predmeta, pogotovo gimnazijalcima koji su to već slušali kroz srednju“, naglasila je.

5. Učenje u grupi

Tvrdi i da joj je učenje u grupi, s prijateljima koji su polagali iste razine, bio dobar način učenja jer je bilo lakše međusobno se motivirati te su im učenja ponekad bila zabavna.

„Učila sam s dvije prijateljice i tako mi je bilo lakše. S obzirom na to da smo sve imale rupe u znanju nekako smo se nadopunjavale. Ja sam znala neke stvari koje one nisu i obrnuto. Preporučujem to svakoj grupi odgovornih prijatelja (jer pretpostavljam da bi se kod nekih to pretvorilo u čistu zabavu)“, dodala je.

Najbitnije je da se dobro pripremite, što će odmah eliminirati tremu i zbog čega ćete se, na dan polaganja, osjećati puno spremnije i sigurnije. Sretno!

Još vijesti