P.S. u Postani student

Savjeti studentice za prijemni na medicini u Zagrebu: „Znam da je stresno, ali stisnite sada!“

Nakon mnogobrojnih upita, studentica medicine podijelila je nekoliko savjeta za prijemni ispit

23. svibnja 2023 12:23
Medicinski fakultet

Medicinski fakultet Foto: Canva

Medicinski fakultet često slovi među onim najtežima, kao i prijemni prije upisa na njega. Oni koji ne uspiju proći prijemni ispit za medicinu, ne ostvaruju pravo upisa na istoimeni fakultet.

Mnogi maturanti koji bi možda i htjeli upisati medicinu odustanu i prije vremena upravo zbog težine prijemnog ispita. Svi sadašnji studenti medicine će potvrditi ovu pretpostavku, da je prijemni na Medicinskom fakultetu u Zagrebu izrazito težak, ali nije i nerješiv.

Ove godine maturanti će morati položiti prijemni ispit iz biologije, kemije i fizike koji se piše 7. srpnja, a ova studentica medicine odlučila je olakšati svim maturantima sa svojim savjetima kojima se ona vodila dok se pripremala za ovaj zloglasni prijemni.

Najstresniji ispit IKADA

Prije svega, napomenula je kako se ona u razgovoru sa svojim kolegama s fakulteta složila da je prijemni ispit za medicinu možda najstresniji ispit ikada, s obzirom na to da imaš samo jednu priliku i nema mogućnosti popravka.

Što se tiče učenja, poseban naglasak je stavila na skripte Trinoma, tvrtke za poduku i izdavačku djelatnost. Oni su poznati po pripremama maturanata za pisanje mature i prijemnih ispita, ali ova studentica nije pohađala te pripreme, već je samo dobila skripte po kojima je učila, a koje su bile stare četiri godine.

@draagas Nadam se da sam vam s ovim olaksala mrvicu pripreme za prijemni 🤍 #prijemni #mefzg #medicina #savjeti #grwm #sminkanje #sminkamosezajedno #zagreb #hrvatska #balkan ♬ original sound - Emili Dragas

Osim njih, spominje i pitanja koja se nalaze na samom kraju te skripte, a koja su namijenjena specifično za prijemne ispite medicine. Nadalje, spominje i knjigu Medicinske naklade koja je, također, napravljena za učenje za prijemni ispit.

U svojem TikTok videu je rekla kako je ona tu knjigu s pitanjima znala cijelu napamet, a ponavljala je i po vlastitim bilješkama koje je radila tijekom srednje škole, s posebnim naglaskom gradiva za prijemni ispit.

Veći fokus na prijemni, manji na maturu

Studentica je svima dana i neki generalni savjet, a to je da se više fokusiraju na pripremu i učenje za prijemni, nego za maturu i obavezne predmete.

„Predmete koje polažete na prijemnom ćete najvjerojatnije imati i na maturi, ali je prijemni puno bitniji barem kada je u pitanju medicina u Zagrebu. Nemojte zanemariti ostale predmete, ali se fokusirajte na prijemni“, dodala je studentica medicine.

Uz navedeno, spominje i to da se ne bi trebali fokusirati samo na onaj predmet koji vam ide od ruke. Ona savjetuje da se veći fokus stavi na predmete koji su nekome teži od drugih, „nemojte ponavljat u prazno ono što vam ide samo zato jer vam je lijepo učiti“, rekla je.

Nadalje, spominje i vlastitu organizaciju učenja koje se držala svakog dana prije polaganja prijemnog ispita. Kako govori, učila bi svaki dan od 8 ujutro do 16 sati poslijepodne, nakon čega bi imala odmor, a njoj je taj način učenja i organizacije potpuno odgovarao.

Naposljetku, daje podršku i želi sreću svim maturantima koji se sada suočavaju s ovom velikom količinom stresa.

„Znam da je jako stresno, ali stisnite sad, želim vam svu sreću, samo ponavljajte, sve će to sjest na svoje mjesto jer vi to sve znate iz srednje, ali sve još treba ponoviti. Želim vam svu sreću, a onda nakon prijemnog ćete još i više učiti tijekom studiranja na medicini“, zaključila je studentica.
 

Još vijesti