P.S. u Postani student

Studentica potpuno iskreno o pauziranju godine nakon srednje škole: „Odustajanje je posljedica upisa fakulteta na brzinu“

Povodom skorašnjih upisa na preddiplomske studije fakulteta, razgovarali smo sa studenticom koja je uzela godinu pauze nakon srednjoškolskog obrazovanja.

20. travnja 2023 11:04
Studentica iskreno o svojem iskustvu.

Studentica iskreno o svojem iskustvu. Foto: GalacticDreamer/Shutterstock

Maturanti trenutno prolaze kroz vjerojatno najstresniji period života. Svi oni koji su danas studenti, mogu se na neki način poistovjetiti s problemima i brigama u kojima se oni trenutno nalaze.

Od ispravljanja i podizanja ocjena, u svrhu što boljeg prosjeka, do učenja za maturu, a neki istovremeno polažu i vozački ispit. Sve te stvari istovremeno mogu biti poprilično stresne, ali i kaotične, zbog čega mnogi razmišljaju o pauziranju godine kako bi se sve stvari mogle „posložiti“ na svoje mjesto.

No, pauziranje godine u našem društvu često je osuđujuće. Oni koji to i odluče napraviti, godinu dana trpe negativne komentare koji su daleko od ohrabrujućih, a upravo zbog te stigme, mnogi maturanti naposljetku odustanu od pauze, pa upišu fakultet koji im možda i nije bio primaran. Jedna od onih koja ne žali zbog pauzirane godine je studentica Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta.

Negativni komentari samo su se nizali

Naime, ona je svoje srednjoškolsko obrazovanje završila, nakon čega je ipak odlučila uzeti godinu pauze. Razlog tome je činjenica što nije bila sigurna oko upisa svojeg, tadašnjeg, prvog izbora. Razmišljala je što želi biti u životu, i kada je shvatila da nije posve sigurna, uzela je godinu pauze.

Za MojFaks govori kako joj je prioritet bio vlastiti osjećaj u tom trenutku, a tada je osjećala da treba upisati nešto s čime će prvenstveno ona biti zadovoljna, a ne njezina okolina.

„Očekivala sam puno negativnih komentara i pametovanja što sam, naposljetku, i dobila. Bilo je komentara poput toga da ću izgubiti naviku učenja u tih godinu dana, da na kraju neću upisati ništa, da ako krenem raditi više neću ni pomisliti na studiranje, na to da neću imati što za raditi u tih godinu dana, da gubim jednu godinu nepotrebno, i mnogi drugi, vrlo slični komentari. Međutim, kao što sam rekla, bila sam spremna na to i nisam se previše obazirala jer ipak, na kraju, ja odlučujem hoću li ili neću studirati uopće“, rekla je studentica Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta za MojFaks.

Roditelji na kraju podržali njezinu odluku

Ne samo da je dobila negativne komentare iz svoje okoline, nego ni njezini roditelji nisu bili oduševljeni ovim potezom. No, kako nam govori, kao i svaki drugi normalni roditelji, odlučili su je podržati.

Vjerujemo da danas ne žale zbog te odluke, s obzirom da je ona ipak upisala fakultet s kojim je izrazito zadovoljna. Osim toga, studentica nam napominje da je u tih godinu dana napokon pronašla vremena za sebe, radila je, ali i shvatila neke životne vrijednosti upravo na toj radnoj poziciji.

„U tih godinu dana vidjela sam kako je zapravo teško raditi posao koji te nimalo ne zanima i u kojem ne uživaš, a uz primaš izrazito malu plaću. To mi je bila samo dodatna motivacija i potvrda da želim studirati i raditi posao na kojem ću biti sretna“, dodaje.

„Ne treba upisivati nešto reda radi“

Za nju, to je bila jedna od najboljih odluka njezinog života, prvenstveno zbog toga što je naposljetku upisala potpuno drugačiji fakultet, s kojim je zadovoljnija, od onog koji joj je bio prioritet odmah nakon završetka srednjoškolskog obrazovanja. Samim time potvrđuje da je odluka o upisu fakulteta izrazito bitna, ali i da joj je to slobodno vrijeme pripomoglo kako bi to i shvatila.

„Ne treba upisivati nešto „reda radi“ kako bi zadovoljili druge ljude oko sebe. U današnje vrijeme pogotovo kada se više razmišlja o tome kakvo će biti mišljenje tuđih ljudi nego kako će se oni sami osjećati“, govori nam studentica.

Njoj danas ne smeta ni razlika u godinama, s obzirom na to da je fakultet upisala s mlađom generacijom. Uz to dodaje i da ima puno starijih studenata tako da dobna pravila ne postoje – ni kod studenata, niti kod profesora.

Savjetuje svima da uzmu godinu pauze

Profesorima je ipak najbitnije znanje tako da, kako ona govori, oni studente gledaju kroz učenje i trud, a ne kroz dobnu razliku. To je samo jedan od razloga zašto ona preporuča svima koji se dvoume, da ipak uzmu tu godinu pauze i pobliže razmisle o životu, ciljevima i željama koje će ih ispunjavati na poslovnom putu.

„Mislim da bi svatko trebao uzeti pauzu nakon srednje škole i dobro razmisliti sto će i kako dalje. Ipak tada imaš samo 18 godina. Realno ne znaš ništa o životu i o onome što te čeka u budućnosti. Godinu dana stvarno nije puno i ne gubiš apsolutno ništa, a opet je dovoljno vremena da budeš siguran i zadovoljan svojim izborom. Mislim da bi se tim potezom smanjio broj studenata koji se nakon prve godine odluče prebaciti s jednog fakulteta na drugi ili pak potpuno odustanu jer nisu zadovoljni. Upravo je to posljedica upisivanja fakulteta na silu i bez ikakvog prethodnog promišljanja“, zaključuje studentica Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta.
 

Još vijesti