V.F. u Postani student

Već drugu godinu zaredom mladi hrle na ovaj studij: 'U ocjenjivanju studenata bitno je kako razmišljaju'

Na Sveučilištu u Splitu jedan je studij posebno privlačan studentima već drugu godinu zaredom. Radi se o studiju forenzike.

14. listopada 2022 14:50
Iako postoji samo dvije godine, interes za ovim studijem sve je veći...

Iako postoji samo dvije godine, interes za ovim studijem sve je veći... Foto: Microgen via Shutterstock

Splitski studij forenzike izuzetno je popularan među mladima jer osim što nudi pet smjerova forenzike, studenti mogu očekivati suradnju s mnogim međunarodnim ustanovama i stručnjacima te puno prakse na terenu.

Jedan od upisanih studenata je Andrija Car koji je vatrogasac, ali će biti istražitelj mjesta požara kad diplomira, piše HRT.

Potrebno više ovakvih stručnjaka

"Ovakvih stručnjaka nedostaje, jako ih je malo. Potrebno ih je dosta više", rekao je za HRT Vijesti Andrija, student smjera istraga požara na Odjelu za forenzične znanosti Sveučilišta u Splitu.

Osim toga, traženi su i stručnjaci za otkrivanje pronevjera, lažiranih financijskih izvještaja i pronalazak skrivenog novca. Budući je to posao Pauline Bešker koja na Odjelu studira financijsko-računovodstvenu forenziku.

vezano Ostalo dovoljno mjesta! Postani student Ekonomija i pravo sve manje zanimaju maturante: Evo gdje je ostalo najviše mjesta za upis najesen

"Kad kažem da studiram financijsko-računovodstvenu forenziku, bude aaa ha, gdje ćeš raditi", požalila se Paulina.

Studenti tako mogu upisati jedan od pet ponuđenih smjerova na studiju forenzike: Istraživanje mjesta događaja, Forenzična kemija i molekularna biologija, Forenzika i nacionalne sigurnosti, Financijsko-računovodstvena forenzika i Menadžment u vatrogastvu i istrage požara.

"Odlučujete o nečijem životu"

Uzimanje otisaka na mjestu nesreće je delikatan posao koji zahtjeva preciznost, a iz najmanjeg uzorka se treba izvući najviše jer često nije moguće ponavljati postupak.

"Greška u forenzici odlučuje o nečijem životu i tu trebate biti jako pažljivi. U ocjenjivanju naših studenata, vodimo računa o njihovom načinu razmišljanja", rekao je Josip Crnjac, prof. biologije i voditelj Laboratorija za forenzičnu genetiku i biologiju na Odjelu.

vezano Indeks u džepu studenta Postani student Stigle konačne rang-liste! Evo na koje je fakultete bila najveća 'navala', a koje studije upisuju samo TOP maturanti

Interes za ovaj studij je velik, iako on postoji tek dvije godine.

"Veliki je interes, upisali smo ih 90 na drugoj godini, nadamo se i na trećoj i dalje", rekao je izv. prof. dr. sc. Damir Piplica, pročelnik na Odjelu za forenzične znanosti u Splitu.

izvor: vijesti.hrt.hr

Još vijesti