P.S. u Postani student

Sveučilište u Splitu ove godine upisuje čak 100 studenata manje: Pravni fakultet značajno smanjio kvotu

Prema njihovom najnovijem natječaju, očite su promjene u odnosu na prethodne godine.

17. travnja 2023 12:06
Sveučilište u Splitu.

Sveučilište u Splitu. Foto: Pero Mihajlovic/Shutterstock

Svake godine, prilikom upisa maturanata za fakultete, neki su poželjniji, dok drugi nisu. Ono što često predstavlja problem jesu i upisne kvote koje su za pojedine studije premale, a za druge na kojima nije takva „navala“ su ipak prevelike.

Sveučilište u Splitu svake akademske godine objavljuje natječaj za upis studenata u prvu godinu preddiplomskog, sveučilišnog, integriranog preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog te preddiplomskog stručnog studija. Tako su sada objavili i novi natječaj, koji vrijedi za ovu, 2023./2024. akademsku godinu, a prema njemu je očito kako su se smanjile upisne kvote za pojedine studije.

Više od 100 studenata manje

Samim time, Sveučilište u Splitu će u idućoj akademskoj godini upisati manje studenata nego što je to bio slučaj prethodnih godina. Naime, na razini splitskog Sveučilišta ove godine priliku za upis njihovih fakulteta ima čak 4.508 maturanata.

Iako je u pitanju veliki broj, prošlih je godina on bio i veći. Prema Natječaju iz 2022. godine, na razini sveučilišta, slobodnih mjesta za upis fakulteta bilo je 4.609, što znači da će Sveučilište u Splitu ove godine upisati čak 101 maturanta manje, ukoliko se cijela upisna kvota popuni.

Pravo smanjuje upisnu kvotu

Jedan od studija koji je značajno smanjio kvotu je Pravni fakultet u Splitu koji će, od ove godine, na studij prava upisati čak 35 studenata manje. Osim njega, kvota upravnog studija ove godine iznosi 145 slobodnih mjesta, dok je prošle godine njega moglo upisati 175 maturanata, što je razlika od čak 30 slobodnih mjesta.

Drugi fakulteti su čak i povećali neke od svojih kvota, no najveće je iznenađenje Pravni fakultet koji je svoje odlučio značajno smanjiti.

Prošlogodišnji natječaj splitskog Sveučilišta možete preuzeti OVDJE, a ovogodišnji na LINKU.

izvor: www.unist.hr

Još vijesti