V.K. u Postani student

Sveučilište u Zagrebu smanjilo broj upisnih mjesta na 3 najveća fakulteta

Objavljene nove upisne kvote na najvećem hrvatskom sveučilištu. Evo svih detalja.

14. travnja 2022 16:14
Sljedeće akademske godine, manje će se brucoša upisati na najveće domaće sveučilište

Sljedeće akademske godine, manje će se brucoša upisati na najveće domaće sveučilište Foto: shuttetrstock by Ivica Drusany

Maturantima se uskoro bliže najstresniji dani u godini – državna matura. Još od prvog veljače na stranicama Postani student mogu prijavljivati popis fakulteta na kojima bi željeli studirati, a mogu ih mijenjati sve do 18. srpnja, kada se lista zaključava.

Senat Sveučilišta u Zagrebu objavio je nove upisne kvote za novu akademsku godinu 2022./2023. i ima nekoliko bitnijih primjena.

vezano Studentica uči za ispit Postani student Studira na dva fakulteta, a dodala bi i treći: 'Jel' prekasno da s 27 upišem medicinu?'

Manje studenata na Pravu, Ekonomiji i na Filozofskom

Sveučilište u Zagrebu će u novoj akademskoj godini upisati manje studenata nego što su upisivali početkom ove akademske godine. Prema tablici koju su objavili na svojim službenim stranicama, u novu akademsku godinu može upisati 13.844 studenta, dok je prošle godine to mogao veći broj ljudi: 14.097.

Tako na zagrebačkom sveučilištu od jeseni može upisati 11.443 redovnih studenata, izvanrednih nešto ispod 2 tisuće (1948), dok je za strane državljanine predodređeno 453 mjesta.

vezano In medias res, Ivona i Ivana, podcast Postani student [VIDEO] Dvije studentice iz Slavonije pokrenule podcast za maturante koji se pitaju: 'Koji fakultet izabrati?'

Bitno je napomenuti kako na tri najveća zagrebačka fakulteta iduće godine može upisati manje studenata. Ekonomski fakultet tako upisuje 2.335 studenata, što je za stotinjak mjesta manje nego lani. Pedeset mjesta manje je i na Pravnom fakultetu, ali su povećali kvotu na studiju socijalnog rada.

Na Filozofski fakultet ove godine može doći 1.062 nova brucoša, što je za 44 mjesta manje od prošle godine.

Više Grafičara, Medicine i Prometa

Nešto više novih studenata dolazi na pojedine fakultete, pa će tako od nove akademske godine veći broj studenata moći upisati na Prometnim znanostima, na Grafički fakultet moći će upisati čak 30-ak studenata više nego lani, i 20 studenata više moći će upisati studij Medicine na engleskom jeziku. 

vezano Medicinski fakultet u Zagrebu Postani student Popularni zagrebački fakultet diže cijene: Trošak prijemnog ispita raste na čak 400 kuna

U Tablici s kvotama posebno je naznačen i redak koji se odnosi na upis Hrvata izvan Republike Hrvatske.

"Sveučilište u Zagrebu je sa Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan RH potpisalo Sporazum kojim je predviđeno poticanje donošenja upisnih kvota za Hrvate izvan Republike Hrvatske s ciljem povratka Hrvata i potomaka Hrvata u Hrvatsku te pozitivnog djelovanja na ostanak mladih u hrvatskome društvu, čime se dugoročno jača demografski, gospodarski i opći napredak hrvatskoga društva. Stoga je Senat Sveučilišta u Zagrebu potvrdio posebnu kvotu za ove kandidate te će sastavnice provoditi razredbene postupke za njih po posebno utvrđenim uvjetima upisa (bit će navedeno u Posebnom dijelu Natječaja koji će biti objavljen početkom svibnja 2022.)", piše na službenim stranicama Sveučilišta.

Osim toga valja napomenuti i da navedeni broj upisnih mjesta na dvopredmetnim studijima zapravo je dvostruki broj studenata jer upisani studenti ostvaruju na jednom dvopredmetnom studiju samo pola ukupnog studija, navode.