V.F. u Postani student

Ured za demografiju i mlade subvencionira studente u privatnom smještaju, evo koliko iznosi subvencija

Subvenciju će primati 2.206 redovnih studenata!

23. prosinca 2022 15:02
Stambena zgrada

Stambena zgrada Foto: StockSnap via Pixabay

 Život u studentskom domu je posebno iskustvo. Osim dobre atmosfere, većina studenata se na njega odlučuje zbog jeftinije stanarine. Nažalost, nisu svi te sreće. Neki su studenti jednostavno prisiljeni potražiti privatni smještaj jer nisu uspjeli dobiti svoje mjesto u domu. Iako to nosi svoje prednosti, najveća mana privatnog smještaja su ipak financije, a kako su cijene nekretnina u zadnje vrijeme otišle visoko u nebesa, studenti si to jednostavno ne mogu priuštiti.

Ministarstvo je objavilo kako će Središnji državni ured za demografiju i mlade subvencionirati troškove stanovanja kod privatnih stanodavaca. Tako će čak 2.206 redovnih studenata dobiti jednokratnu pomoć u iznosu od 1.875 kuna po studentu, a isplate se očekuju u prvom tromjesečju 2023. godine, izvijestili su u četvrtak.

„Subvencionirat će se troškovi stanovanja redovitih studenata koji su na provedenom natječaju studentskih centara za akademsku godinu 2022./2023. ispunjavali uvjete propisane Pravilnikom o uvjetima i načinu ostvarivanja prava redovitih studenata na subvencionirano stanovanje, ali se s obzirom na broj ostvarenih bodova nalaze na listi čekanja za subvencionirano stanovanje zbog nedostatka smještajnih kapaciteta“, objavili su na stranici Ministarstva.

Za subvencionirano stanovanje će se sklopiti sporazumi sa četiri županije: Splitsko-dalmatinskom, Primorsko-goranskom, Istarskom, Varaždinskom i Studentskim centrom u Zagrebu. Predviđena sredstva subvencioniranja iznose 4,136 milijuna kuna. Sredstva su usmjerena studentima koji studiraju u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Puli, Varaždinu, Čakovcu, Koprivnici i Bjelovaru.

Navodi se i kako u ostalim gradovima nije bilo studenata koji prema stečenim uvjetima nisu ostvarili smještaj u kapacitetima studentskih domova.

„Uslijed manjka smještajnih kapaciteta u studentskim domovima, određen broj studenata je završio u privatnom smještaju čije cijene su rasle, kao i cijene režijskih troškova što utječe na standard i budžet studenata. Ovo mjerom se želi omogućiti zadržavanje standarda i olakšavanje financijskog aspekta studentskog života studenata i njihovih obitelji“, naveli su iz Ministarstva.

  vezano Stanovi za najam sve su skuplji, u svim sveučilišnim gradovima... Nakon predavanja Evo koliko košta život u Zagrebu s cimerom, a koliko kad si sam: 'Jadan ti je 'ko živi u unajmljenom stanu'

vezano Prizor iz grada zagreba Vijesti Postaju li stanovi preskupi za mlade? Zbog astronomskih cijena, studenti 'podstanari' napuštaju fakultete

Još vijesti