V.F. u Postani student

Zašto mi je još uvijek mučno kad se sjetim državne mature, iako sam na 5. godini studija

Na kraju i nije bilo toliko teško, koliko traumatično...

7. lipnja 2023 14:46
Standardizirani ispit

Standardizirani ispit Foto: Achira22 via Shutterstock

Profesori su nam o maturi počeli neprestano pričati na početku četvrtoga razreda. Često su je spominjali i prije toga, ali tada nije mogao proći nijedan školski sat, a da profesor ne spomene maturu ili upise na faks.

Tema broj jedan u četvrtom razredu srednje

Govorili su nam što možemo očekivati na toj „famoznoj” maturi, da počnemo učiti ako već nismo i ispitivali nas koji faks želimo upisati pa onda grdili one koji još nisu bili sigurni „što će dalje”.

Profesori su nas stalno upozoravali na pravila kojih se moramo pridržavati dok pišemo maturu. Ne smijemo imati ručni sat, ne smijemo imati bocu vode s etiketom, sve stvari moramo ostaviti na ulazu u učionicu, ako moramo na WC za vrijeme ispita, dežurni profesor nas mora pratiti, ne odljepljivati naljepnicu na kojoj piše „Ne odljepljuj.”

Razmišljala sam o tome da krenem učiti svaki dan do Božića. Tada sam donijela odluku da ću početi učiti nakon Božića. Planirala sam započeti s hrvatskim; čitati bilješke o starim lektirama, proći gradivo od početka srednje pa do sada, pokušati napisati esej, iako smo ih u školi već napisali mali milijun.

Matura je na vratima! Matura je na vratima! Foto: shutterstock by Natee Photo

Brinulo me što ću upisati, hoću li upasti na ono što želim, opsesivno sam svaki dan pregledavala privremene liste upisa koje nisu ništa značile jer matura još nije ni bila počela.

Svaka kava nakon škole se svela na razgovor o maturi i fakultetu, a iako su i moje prijateljice „kukale” i brinule se, ni one same nisu još bile počele učiti.

Prije nego što su počeli ispiti išla sam na vjenčanje na kojem se, dakako, nisam mogla opustiti. Iako sam samoj sebi rekla da ću probati zaboraviti na nepredvidivu budućnost koja me čeka, sva moja rodbina je bila tamo i nitko od njih me nije propustio pitati za maturu. (Toliko o tome da ću nakratko prestati razmišljati o njoj.)

Nedozvoljeni sok i materijali koje su profesori morali zarezivati skalpelom

Kad je konačno došlo vrijeme da počnemo s ispitima, doživljavali smo šok za šokom. Tako je dežurna profesorica tijekom pisanja ispita iz hrvatskog zamolila jednu učenicu da joj preda bocu soka (bez etikete) koju je ponijela sa sobom jer pravila kažu da učenici smiju imati samo vodu.

Druga je učenica tijekom ispita zamoljena da skine tanku gumicu za kosu koju je nosila oko ruke. Da ne spominjem kako gotovo nitko nije mogao otvoriti vrećice s ispitom i ostalim materijalima pa su nam ih profesori morali zarezivati skalpelom.

Ja sam prekršila pravilo iako to tada nisam ni znala. Na ispitu iz matematike sam imala kutomjer koji nije bio na popisu dopuštenog pribora, ali me nitko nije opomenuo pa sam ga bezbrižno koristila.

Na eseju sam doživjela blagi šok kad sam vidjela da za usporedbu imamo ulomke iz Hamleta i Lovca u žitu koji ni po čemu nisu slični. Da priča bude još bolja, nisam se mogla sjetiti imena glavnog lika iz djela Lovac u žitu pa sam umjesto imena Holden, pisala glavni lik, protagonist, dječak i sl.

Drama i na engleskom

Na ispitu slušanja iz engleskog su nam pustili krivu snimku, a shvatili smo to kad smo odslušali polovinu snimke. Ja sam sjedila u skroz zadnjoj klupi pa sam jedva čula.

Nakon toga je slijedio test čitanja i to o psima koji su se zvali Coco, Chanel, Armani i Shakira. Zatim smo morali napisati esej čija je tema bila advertisement, a sve nas je u učionici oblio znoj jer nismo bili sto posto sigurni znači li to oglašavanje, a i zato što nam klima nije radila najbolje.

Rezultati mature su stigli malo prije finala Europskog prvenstva. Hrvatska je osvojila drugo mjesto. „Normalni” ljudi su slavili, a ja sam sa svojim prijateljima sjedila u kafiću nakon utakmice protiv Francuske dok smo se jedno drugome žalili da nemamo pojma koji nam se fakultet najviše isplati staviti na prvo mjesto na listi.

Ako i tebe čeka ovaj stres, vjeruj mi, sami ispiti na maturi nisu toliko teški. Ne brini se. Na petoj godini faksa će ti biti smiješno, iako ćeš vjerojatno cijeli život osjećati mučninu kad se sjetiš mature.

U još jednom intervjuu za StudiGO ovog puta razgovaramo o W&T programu!


 

 

Još vijesti