L.B. u Akademska četvrt

49 studenata dobilo 'nogu' s predavanja: Prvo sveučilište ISPISALO studente koji se nisu cijepili

Nadležni tvrde da se 49 studenata koji su upisali jesenski semestar nije odazvalo obaveznom cijepljenju protiv koronavirusa.

25. kolovoza 2021 15:39
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Čak 49 studenata koji su upisali jesenski semestar akademske godine 2021./2022. ispisano je sa Svučilišta u Virginiji jer se nisu cijepili prije početka predavanja.


Sa Sveučilišta su u svibnju objavili da su donijeli odluku o obaveznom cijepljenju studenata, s kojom s složila većina zaposlenika i studenata koji rade, studiraju i stanuju na kampusu. Više od 96 posto studenata ovog sveučilišta cijepilo se dok je za 335 studenata koji to odbijaju iz religijskih uvjerenja ili medicinskih razloga donesena privremena pošteda od ove obaveze, piše Washington Post.


>>>Sud presudio: Svi studenti ovog sveučilišta moraju se cijepiti ili će ih izbaciti! Hoće li ovakve odluke postati trend?<<<


Dodatne 184 poštede odobrene su studentima koji su imali poteškoća s cijepljenjem, ali se planiraju cijepiti pri dolasku na kampus.


Manje od 1 posto studenata odbilo se cijepiti


Manje od 1 posto upisanih studenata – njih 238 – nije se odazvalo obavezi cijepljenja, "no samo ovih 49 je odabralo konkretne kolegije što znači da ostatak necijepljenih studenata možda ni ne planira najesen doći na kampus", pojasnio je glasnogovornik sveučilišta, Brian Coy.


Danas je posljednji dan do kojega studenti moraju obaviti cijepljenje i upisati se u jesenski semestar, a mogu se na kampus vratiti i tek na proljeće, no i tada tek nakon što se cijepe.
I ovo je sveučilište, kao i stotine drugih američkih sveučilišta, donijelo odluku o obaveznom cijepljenu studenata koji žele pohađati predavanja, a od donošenja odluke u svibnju, studentima su uputili brojne podsjetnike o ovoj novosti.


>>>Britanski premijer predlaže: Studenti se mogu vratiti na kampuse, ali samo nakon dvije doze cjepiva<<<


Sveučilište od 1. srpnja zahtijeva potvrde o cijepljenju od studenata, no onima koji ih nisu poslali slali su mailove i sms poruke da ih podsjete na ovu obavezu.


"Cijepljenje je i dalje ključ strategije za otvaranje sveučilišta", kazao je rektor Jim Ryan. "U mnogo smo boljoj i drugačijoj poziciji no lani, uglavnom zahvaljujući cjepivima i nevjerojatno visokoj stopi procijepljenosti u našoj zajednici što znači da se možemo vratiti nastavi uživo, aktivnostima, sportskim događanjima i istraživanju u labosima što sve planirano ove jeseni", dodaje.


Delta varijanta virusa dominira od ljeta, a brzina kojom se širi pomrsila je planove nekih sveučilišta da najsen otvore svoja vrata studentima. Sveučilište Rice tako je objavilo da će se nastava ipak organizirati na daljinu, barem tijekom prva dva tjedna akademske godine.


>>>Nova hit nagrada: Studenti koji se cijepe mogli bi dobiti još jedan ispitni rok<<<


Unatoč zabrinutosti, cijepljenje je i dalje najbolja obrana od virusa. "Prevenira infekciju, a i vrlo su učinkovita u smanjivanju broja hospitaliziranih i onih s ozbiljnim simptomima zaraze", kazao je epidemiolog Costi Sifri sa Sveučilišta u Virginiji. "I dalje je činjenica da su cijepljeni mnogo sigurniji od onih koji se nisu cijepili."


izvor: Washington Post

Još vijesti