V.K. u Akademska četvrt

Dijelite li svoje skripte s kolegama? 'Tko ne dijeli je užas od čovjeka...'

Postoje dvije vrste kolega među studentima: oni koji dijele skripte i materijale i oni koji ih čuvaju za sebe.

26. listopada 2021 17:34
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Ima nebrojeno mnogo razloga zašto neki studenti izrađuju skripte. Neki to rade kako bi na taj način bolje razumjeli i savladali gradivo, tijekom učenja, drugi pak da im posluži kao novi, sažeti, materijal za učenje dok ima i onih kojima skripta služi kao šalabaher.


U Akademskom bontonu koji je objavio Ekonomski fakultet Sveučilišta u Osijeku stoji kako se nastavnim gradivom ne ovladava učenjem iz skripta jer to "obezvrjeđuje akademsku težnju za dostizanjem vrsnoće". No, studenti nemaju prevelik problem s "dostizanjem vrsnoće" jer im je dobra ocjena na kraju nekog kolegija ipak bitnija.


>>>Ekonomski fakultet objavio bonton dug 26 stranica: Nema učenja iz skripti ni upečatljivih odjevnih kombinacija<<<


Zanimljiva se diskusija povela na hrvatskom Redditu upravo vezana uz dijeljenje skripti na fakultetu. "ijelite li svoje skripte/materijale za učenje s drugim i budućim studentima?" upitao je jedan korisnik redditovce. Kako kaže, ovo je svojevrsni "case study".


"Kada napravite neku skriptu iz koje učite za ispit, držite li to za sebe kao prednost nad drugim studentima sa vaše godine ili dijelite po grupama? Čuvate li te iste skripte kako bi podjelili sa budućim studentima vašeg smjera ili ih nakon položenog ispita brišete/palite?", upitao je ostale korisnike i napomenuo kako smatra da su oba pristupa validna i korektna, no njega zanima "kako razmišljaju drugi studenti i koliko su natjecateljski nastrojeni po ovom pitanju."


>>>20 nevjerojatnih šalabahtera: Za prepisivanje koriste nokte, kosu, dekolte, cipele, satove...<<<


"Ništa gore od sebičnog štrebera"


"Dijelim, i imam sve na hard disku poredano po godinama/semestrima/predmetima/dijelovima predmeta", napisao je netko.


S njim se slaže više korisnika koji također dijele skripte bez problema. "Radim skripte i ostale materijale, čim napravim nešto proslijedim dalje kolegama. Meni su tuđi materijali toliko puta pomogli, pa bi mi bilo drago da i ja nekom drugom mogu pomoći", nadodao je ovaj redditovac. "Tko ne dijeli skripte je užas od čovjeka, ništa gore od sebičnog štrebera", smatra pak treći.


>>>Prepisivanje na ispitima: Studenti otkrili koju metodu najčešće koriste – imate li i vi sve potrebno?<<<


"Skripte sam radio prvenstveno da bih sebi olakšao učenje, ali jednom kad sam ih napravio i položio kolegij, obavezno sam sve dijelio kolegama jer sam bio ponosan na kvalitetu tih skripti, a drugo osjećao sam se super jer sam znao da sam nekome pomogao i olakšao. Jedino mi je žao što dosta tih skripti više nemam, ali znam da sigurno još uvijek kolaju fakultetom, iako mene ondje odavno već nema", komentirao je sada već bivši student.


Prema ostalim komentarima, vidljivo je kako komentatori javno osuđuju sve one koji ne žele dijeliti svoje skripte i materijale te ih smatraju sebičnima.


U kojem ste vi "taboru"?

Još vijesti