L.B. u Akademska četvrt

Ako završite u samoizolaciji na ovom Sveučilištu – čeka vas drugačiji život: Smeće i prljavi veš čuvat ćete na balkonu, a dostavu hrane plaćati

Krajem ožujka, u Splitsko-dalmatinskoj županiji brojke novooboljelih od koronavirusa ponovo su počele rasti.

7. travnja 2021 15:03
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Na konferenciji Nacionalnog stožera, održanoj 24. ožujka, Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a je izjavio da Splitsko-dalmatinsku županiju ne treba smatrati novim žarištem, ali je dodao da na području Županije ima 20 pozitivnih Erasmus studenata, kao i manje grupiranje u svećeničkom domu, dok je ostalo horizontalno širenje u populaciji.


Kako su tada medijima objasnili sa Sveučilišta u Splitu, kroz rad Povjerenstva za praćenje COVID-a 19 kao i kroz COVID centar Sveučilišta u Splitu koji djeluje pri Medicinskom fakultetu, svakodnevno se prati aktualna situacija i ažuriraju podaci.


>>>Mobiliziran prvi studentski dom u Hrvatskoj!Pripreme za iseljavanje studenata počinju već sutra<<<


Brojke s kraja ožujka pokazale su da su tada na Sveučilištu bila zaražena, od čega 16 studenata koji su stigli u ovaj grad u sklopu Erasmus+ programa.


Nakon ovih vijesti i brojki, sa Sveučilišta su objavili protokole postupanja u slučaju studenata (domaćih i stranih) koji posumnjaju na zarazu, a nalaze se u domovima.


Kao prvo pravilo svakako se navodi potreba da se studentu kojemu se potvrdi zaraza COVID virusom osigura alternativni smještaj jer su studentski domovi neadekvatni za organiziranje samoizolacije, o čemu je bilo govora i u proteklom valu širenja zaraze.


>>>Oboljeli studenti ne bi smjeli boraviti međudrugim kolegama? Samoizolacija u studentskom domu ipak – NIJE MOGUĆA<<<


U alternativnom smještaju, studentu će biti organizirana prehrana na iksicu (ukoliko je aktivna). Ukoliko student nema važeću iksicu, cijena obroka iznosit će 35 kuna. Dostava na ovu alternativnu lokaciju po obroku studenta će koštati 15 kuna (što uključuje i posudice za prenošenje hrane), na kraju izolacije.


Ukoliko student provodi period samoizolacije u domu, hranu naručuje u sobu nakon što prethodno iksicu ostavi na recepciji. Hrana se dostavlja pred vrata sobe.


>>> Kako je živjeti u nikad praznijim zagrebačkimdomovima: 'U sobama smo dok ne izgorimo, onda sjednemo na sunce i čekamo da nasuhapse...'<<<


Osim hrane, studentima u samoizolaciji nije dozvoljeno prati rublje. Dok traje period izolacije, moraju ga sakupljati i držati na balkonu, a nakon izolacije rublje se smije prati po epidemiološkim uvjetima. Slično je i sa smećem – ne odlaže se u zajedničke spremnike nego drži na balkonu pa ga se zbrinjava nakon izlaska iz samoizolacije.


Detaljnije smjernice možete pronaći ovdje.

Još vijesti