V.K. u Akademska četvrt

[VIDEO] Kako se pristojno ponašati na fakultetu? Objašnjava profesorica koja je napisala 26 stranica akademskog bontona

Ekonomski fakultet Sveučilišta u Osijeku radi na promociji svog akademskog bontona. Nadaju se da će ga u budućnosti dodatno proširiti te da će studentima u kasnijem razdoblju života služiti i kao svojevrsni spomenar.

5. studenog 2021 11:54
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Bonton je skup nepisanih i pisanih pravila ponašanja. Za svaku situaciju u kojoj se nalazimo, postoji neka vrsta bontona. Tako na primjer imamo bonton lijepog ponašanja za stolom, poslovni bonton, bonton oblačenja za svečane prilike, a postoji i akademski bonton, o kojem smo već pisali.

"Posebnost ovog akademskog bontona za studente je što na jednom mjestu možemo pronaći niz pravila kako bismo se zapravo trebali ponašati na fakultetu", kazao je jedan student na početku video isječka koji je objavio Ekonomski fakultet Sveučilišta u Osijeku.


Podsjetimo, o Akademskom smo bontonu pisali nedavno, kada smo izdvojili neka ključna pravila ponašanja i definicije kako se ponašati kao čestiti akademski građanin. U bontonu se također spominje i kako učenje iz skripti ne dolazi u obzir jer se time "obezvrjeđuje akademsku težnju za dostizanjem vrsnoće".


>>>Ekonomski fakultet objavio bonton dug 26 stranica: Nema učenja iz skripti ni upečatljivih odjevnih kombinacija<<<


Akademski bonton ima cilj približiti profesore studentima i studente profesorima


Ako student želi pokazati zainteresiranost za temu, studenti su obavezni postavljati pitanja profesoru vezana uz temu predavanja što je "čin akademske ljubaznosti". "Studenti koji nastavnike (pre)poznaju od prije, ne izvještavaju ih o postojanju povezanosti, nego teže zadržati akademsku suzdržanost i čestitost", stoji u bontonu.


"Akademski je bonton objavljen povodom proslave 60. godišnjice Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Osijeku, a ima za cilj približiti profesore studentima i studente profesorima", započinje pojašnjavati profesorica Jasna Horvat, koja je ujedno i autorica bontona napisanog na 26 stranica.


>>>Ignoriraš nečiji pozdrav na hodniku? Ne budi jazavac! Ovo su pravila studentskog BONTONA kojih se trebaš pridržavati<<<


Kako nastavlja pojašnjavati, ovaj bonton je nastao kako bi se "smanjile barijere između profesora i studenata", a prilagođen je upravo 21. stoljeću. Kako i sama kaže, najzanimljiviji dijelovi bontona su upravo oni o akademskoj čestitosti i akademskoj ljubaznosti. Čestitost je propisana i akademskim statutima, a podrazumijeva, među ostalim i izbjegavanje plagiranja, dok je akademska ljubaznost bitna zbog kolegijalnosti s kojom se razvija suradnja.


Radoznalost pomiče granice znanosti


Autorica naglašava kako je postavljanje pitanja profesorima nakon predavanja jako bitno jer to prikazuje radoznalost, a ona "pomiče granice znanosti i koja daje priliku akademskim ustanovama da kroz dijalog i rasprave otvara spoznaje i nove dimenzije, te da se kontinuirano razvija."


Akademski bonton from Ekonomski Fakultet u Osijeku on Vimeo.


Ovaj se bonton daje kao besplatna publikacija svim zainteresiranima, a kako nastavlja profesorica, zamišljen je i kao svojevrsni Spomenar. U "spomenaru" bi studenti mogli napisati sve o svojim studentskim danima, o prvim predavanjima na prvoj godini fakulteta, pa bi kasnije, listajući ovaj bonton imali uspomenu i na to kako im je bilo prvi dan na predavanju.


Jasna Horvat spominje i kako se nada da će se raspisati natječaj kako bi se ovaj akademski bonton mogao dopuniti i proširiti novim pravilima ponašanja u akademskoj zajednici. "Primjenom pravila ponašanja pojedinac pokazuje vrsnoću ne samo u struci, već i u međuljudskim odnosima, a ponajprije pokazuje kako razmišlja o svojim suradnicima, konkurentima i klijentima", završava pojašnjavati autorica bontona.

Još vijesti