Mojfaks.hr u Akademska četvrt

Bivši studenti prokomentirali: Što bi značilo trajno zatvaranje Sveučilišta Srednje Europe u Budimpešti?

Na inicijativu mađarskog premijera Viktora Orbana, Mađarska je usvojila zakon koji bi mogao dovesti do trajnog zatvaranja Sveučilišta Srednje Europe (CEU). Sveučilište je 1991. u Budimpešti osnovao američki milijarder George Soros, a nezadovoljni Mađari na ulicama prosvjeduju zbog novog zakona.

6. travnja 2017 18:08
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Novi zakon, predstavljen 28. ožujka u parlamentu, usvojen je ubrzanim postupkom sa 123 glasa za i 38 protiv, javlja AFP. Zakon će uskratiti dozvolu stranim obrazovnim institucijama koji osim u Mađarskoj ne raspolažu kampusom u matičnoj zemlji. CEU, koji djeluje samo u Budimpešti, je jedino međunarodno sveučilište koje nema kampus i negdje drugdje.

Mađarski premijer Orban već je odavno kritičar Sorosovih liberalnih civilnih organizacije koje financira pa je optužio CEU da vara mađarski zakon. Dio zakona određuje da strana sveučilišta mogu izdavati diplome u Mađarskoj samo ako mađarska vlada, i u slučaju CEU-a Sjedinjene Države potpišu ugovor o tome u roku od šest mjeseci nakon što zakon stupi na snagu.


Mađarski premijer Viktor Orban optužio je CEU da vara mađarski zakon... izvor: YouTube

Te optužbe uzdrmale su cijelu zemlju pa već danima u Mađarskoj traju prosvjedi, a u nedjelju je 10 tisuća ljudi je u Budimpešti pokazalo nezadovoljstvo ovim zakonom. Više od 900 sveučilištaraca iz čitavog svijeta, među kojima 18 dobitnika Nobelove nagrade, potpisalo je peticiju zahtijevajući povlačenje zakona, što je podržao i Washington.

Zatvaranje CEU imalo bi negativan utjecaj, osobito za zemlje post-socijalizma


Filip Novosel i Anita Buhin bivši su studenti CEU-a koji su ondje magistrirali. Filip je magistrirao povijest, a Anita srednjoeuropsku povijest te oboje ne podržavaju Orbanov zakon. Smatraju kako će to imati velike posljedice za europsku akademsku zajednicu, no ipak, to će se konkretnije odraziti na mađarsku akademsku zajednicu jer je CEU bio povezan s različitim institucijama. Osim što Sveučilište posjeduje najbogatiju knjižnicu stručne literature na engleskom jeziku u Europi, ono zapošljava i mađarski kadar, ne samo akademski nego i niz pratećih profesija vezanih za jedno sveučilište, komentira Filip.

...Smanjuju se upisne kvote: Gasi li se studij filozofije na Hrvatskim studijima?...


"Uz probleme koje imamo u vlastitom akademskom \'dvorištu\', je li ono što nas konkretno treba brinuti vezano za zatvaranje CEU-a gubitak jednog iznimno kvalitetnog međunarodnog sveučilišta, vrlo lako dostupnog hrvatskim studentima koje može poslužiti ili kao odskočna daska za daljnje akademsko usavršavanje u inozemstvu, ili kao dobra kvalifikacija za kvalitativno podizanje domaće akademske atmosfere na jednu višu razinu? Ili je ono pobjeda nad jednom institucijom koja je funkcionirala kao nekakva praonica mozga koja je odgajala vojsku poslušnika mračnih sila iza koje stoji George Soros? Kao što su brojni moji kolege već naglasili, CEU nije bez svoje agende, nije ideološki čist i mnogo toga bi trebalo staviti na preispitivanje, ali nikako nije stvoren kao tvornica Soroševih plaćenika, kako se to kolokvijalno kod nas voli reći", kaže Filip.


Izvor: ceu.edu

Naglašava kako se ovo što je spomenuo lako može provjeriti pa svi koje zanima što se predaje na CEU to mogu provjeriti na njihovim stranicama čitajući popis literature i opis kolegija. Kaže kako se odmah vidi kako tu nema punjenja glave studenata ideologijom nego je ondje plejada vrhunskih profesora iz cijelog svijeta.

Anita napominje kako bi zatvaranje Sveučilišta imalo osobito loše posljedice za zemlje post-socijalizma. Kaže kako bi se to negativno odrazilo ne samo zbog fokusa na istraživanje Srednje Europe nego i zato što je za mnoge studente diplomski studij na CEU bio odskočna daska za daljnje studije i istraživanja na prestižnim zapadnoeuropskim i američkim sveučilištima.

...Udar na sveučilišta u Turskoj: Erdogan smijenio sve dekane, suspendirao nastavnike...


"Nažalost, neoliberalne prakse, komercijalizacija obrazovanja i sve veći naglasak na konkurentnost tjeraju strana sveučilišta na međusobno natjecanje, što za posljedicu ima davanje prednosti studentima s prestižnih međunarodnih institucija, poput Oxforda ili Cambridgea. Kako tome mogu konkurirati hrvatska sveučilišta, bez obzira na svu svoju kvalitetu obrazovanja i kadra, s obzirom na financijske poteškoće i materijalne nedostatke s kojima se susreću? Nakon diplome na pulskom sveučilištu, na kojemu sam zavoljela povijest, prvenstveno zahvaljujući nekolicini izvrsnih profesora od kojih sam imala čast učiti, shvatila sam da to ipak nije dovoljno da bih nastavila daljnje školovanje u inozemstvu. Za inozemstvo sam se odlučila prvenstveno zbog mogućnosti stipendiranja i pokrivanja punih životnih troškova (što je u našim okvirima nemoguća misija), ali i zbog želje za novim iskustvima i znanjima. Tek kad sam 2011. upisala diplomski studij srednjoeuropske povijesti na CEU-u shvatila sam što znači imati pristup gotovoj svoj svjetskoj literaturi, nevjerojatna akademskoj disciplini u radu i izazovi studiranja u međunarodnom okruženju. Ta su mi iskustva na kraju i pomogla da uspijem upisati doktorat na European University Instituteu", kaže Anita.


Izvor: Wikipedia

Objašnjava kako je njenim kolegama koji su magistrirali na CEU, baš kao i njoj vrlo teško slušati što se sada ondje događa zbog ultrakonzervativne Orbanove vladavine. Tvrdi da je zbog toga pitanje CEU-a i pitanje mađarskog obrazovnog sustava i akademske slobode.

"Ako vladajuća struktura tako jednostavno može potisnuti međunarodnu i prestižnu instituciju kao što je CEU, s globalnom podrškom (što smo mogli vidjeti zadnjih dana), što se može očekivati za ostale akademske institucije diljem Mađarske ako Orban odluči da su mu prijetnja zbog bilo kojih razloga? Zbog toga ne čudi da gotovo sve mađarske visokoobrazovne institucije podupiru borbu CEU-a, kao i da su vodeća aktivistička masa u zadnjih nekoliko dana prvenstveno Mađari. Iz dana u dan pratim vijesti o događanjima u Budimpešti. U ovim trenucima mi je teško išta prognozirati. Sigurna sam da će CEU, u bilo kojem obliku, ili na bilo kojem drugom mjestu, nastaviti postojati. CEU bez Budimpešte više neće biti isti", pojasnila je Anita.

Kadar vladajućih koji stoji iza zakona školovao se upravo na CEU


Razvoj događaja oko CEU nije iznenadio samo bivše studente nego i sadašnje s kojima je Filip ostao u kontaktu i svi su ostali zatečeni situacijom. Ono što posebno čudi jest lakoća kojom se cijeli proces odigrao. No, premda je zatvaranje došlo "kao iz vedra neba", Filip kaže da mu sve izgleda jako dobro pripremljeno premda nije pratio političku scenu Mađarske.

...U Japanu se zatvaraju društveno-humanistički fakulteti...


"Šanse nisu prevelike za oporavak CEU-a u Budimpešti od ovog udarca. Naravno, samo Sveučilište neće nestati. Jednostavno će otići negdje drugdje, u neki povoljniji ambijent u kojem će se prije ili kasnije oporaviti i tu će se vidjeti koliko je štete mađarska vlast nanijela mađarskoj znanosti. Ono čega se bojim jest da, ako se nešto konkretno ne poduzme da se CEU ipak spasi i nastavi funkcionirati kao do sada, ovo ne izazove domino efekt pri kojem će se znanstvena autonomija urušiti pod pritiscima populistički nastrojenih političkih struktura kod kojih za argumentiranu kritičku riječ nema mjesta. Na puno manjoj razini i u nešto drukčijem kontekstu, slične se stvari događaju i u Hrvatskoj i slučaj CEU-a nikako ne ide u prilog normalizaciji hrvatske znanosti i visokog obrazovanja", komentira Filip.


Izvor: ceu.edu

Ono što valja istaknuti jest da se CEU svrstava među 50 najboljih ustanova na svijetu za političke znanosti, a ima upisanih 1800 polaznika iz 100 zemalja.

Ivana Petrić
foto: spp.ceu.edu