Mojfaks.hr u Akademska četvrt

Boris Jokić komentirao rezultate matura: 'To je rezultat obrazovne politike koja se sustavno zanemaruje'

Boris Jokić, bivši voditelj Ekspertne radne skupine i voditelj Kurikularne reforme, na gostovanju emisije N1 u četvrtak komentirao je kako ga loši rezultati matura nisu začudili, a uzrok takvih rezultata vidi u dvije stvari.

12. srpnja 2019 13:13
Boris Jokić komentirao rezultate matura: 'To je rezultat obrazovne politike koja se sustavno zanemaruje'

Boris Jokić komentirao rezultate matura: 'To je rezultat obrazovne politike koja se sustavno zanemaruje' Foto: MojFaks

Već smo pisali o lošim rezultatima koje su ovogodišnji maturanti ostvarili na državoj maturi – svaki četvrti maturant pao je Hrvatski jezik, Matematiku, ili oboje. O cijeloj situaciji oglasio se i Boris Jokić za N1, komentirajući kako uzrok srozavanja rezultata mature svake godine vidi u promjeni ispita i stavovima učenika prema školi.


Što se tiće stavova učenika prema maturi, Jokić smatra kako dolazi do sve veće polarizacije učenika, prema kojoj je jedan dio učenika izrazito motiviran što je na kraju rezultiralo odličnim rezultatima, a drugi dio učenika olako shvaća cijelu maturu.

Za taj drugi, nemotivirani dio učenika Jokić smatra kako nisu krivi ni roditelji, pa ni okolina, već isključivo obrazovna politika koja se od njenog uvođenja, prije 10 godina, nije unaprjeđivala.


\'\'Lako ćemo\'\'


"Taj stav "lako ćemo" je proizvod obrazovne politike koja deset godina taj jedan vrijedan pokušaj uvođenja vanjskog vrednovanja zanemaruje i njega ne razvija. I zapravo, rezultat toga je zapušten sustav vanjskog vrednovanja - sustav državne mature. Koji za ishod ima da dio učenika dođe na taj ispit da preda prazan list papira", komentirao je.


Kada govorimo o samim ispitima, i Natalija Čurković, viša savjetnica NCVVO-a, potvrdila je za Jutarnji list Jokićevu tezu da su se ispiti malo promijenili – "svake godine se sve više ispituju generičke kompetencije učenika, odnosno matematička pismenost, prirodoslovna i razumijevanje pročitanog".


Osim napredovanja k ovakvim maturama, Ministarstvo je najavilo i još jednu, prema Jokiću, poražavajuću novost. Matura iz Hrvatskoj jezika inače je podijeljena na teorijski dio i esej, a da bi učenik položio maturu, mora položiti oba dijela. Od sljedeće školske godine ovaj uvjet neće vrijediti tj. učenik će moći položiti maturu iz Hrvatskog jezika i ako preda prazan list papira na esejskom dijelu ispita, što Jokić smatra neprihvatljivim.


Učenici mogu na fakultet bez položene mature


"Znate što to govori? To govori da je obrazovna politika odustala od toga da uvodi određene kriterije u sustav odgoja i obrazovanja, a bez kriterija na prijelazu iz srednjeg u visoko obrazovanje imate jednu vrlo zanimljivu situaciju, a to je da zapravo dopuštate svakome da se upisuje na visokoškolsko obrazovanje. A onda se pomalo licemjerno svi čudimo tome kako je ili zašto netko pao na tom ispitu. Zašto bi netko i prošao? Zašto bi netko prošao kada zna da se može upisati i bez državne mature?", zapitao se.


A kamo se bez državne mature učenik može upisati osim na privatna učilišta, Jokić je naglasio da mogu i na javno financirana veleučilišta, primjerice na Veleučilište u Karlovcu, gdje se jasno vide učenici koji nisu položili maturu i oni koji jesu.P.H.

Izvor: N1/Jutarnji list

Foto: Screenshot N1 Newsroom emisije

Još vijesti