Anja Z u Akademska četvrt

Nema tko studirati? Prošle godine nakon oba upisna roka čak 15 tisuća mjesta na fakultetima ostalo nepopunjeno

Agencija za znanost i visoko obrazovanje (AZVO) objavila je Godišnje izvješće za 2020. i Plan aktivnosti za 2021. godinu.

5. ožujka 2021 17:26
Studentica i indeks

Studentica i indeks Foto: MojFaks

Prema novom Godišnjem izvješću Agencije za znanost i obrazovanje, nastavlja se trend manjeg broja prijava za mjesta na fakultetima od onih koje predviđaju upisne kvote.

Kako se može vidjeti u izvješću, i ove godine je nastavljen trend sve većeg broja slobodnih mjesta na fakultetima nakon upisnog roka na preddiplomske studije. Naime, na ljetnom roku bilo je 39 993 slobodnih mjesta na svim visokim učilištima u Republici Hrvatskoj. Od ukupno 32 894 kandidata njih 27 036, odnosno 82,19% ostvarilo je pravo upisa na neki studijski program, dok njih 1554 nije ostvarilo to pravo. 


foto:Screenshot @Godišnje izvješće 2020. / Statistički podaci o broju upisanih studenata na visokim učilištima u Hrvatskoj


U jesenskom upisnom roku na visokim učilištima bilo je 12 957 slobodnih mjesta te je od 6053 kandidata, njih 4170, odnosno 68,89% ostvarilo pravo upisa, a njih 716 ili 8,43% nije ostvarilo pravo upisa ni na jedan studijski program.


Trend pada broja studenata


Da podsjetimo, prema podacima iz Izvješća za 2019., kad je u ljetnom upisnom roku bilo 40 590 slobodnih mjesta na svim visokim učilištima u Republici Hrvatskoj, od ukupno 33 267 kandidata, pravo upisa na nekom studijskom programu ostvarilo je njih 24 043. Portal MojFaks još je 2018. godine pisao o trendu pada broja studenata. Visoka učilišta u Hrvatskoj, zbirno javna i privatna, u toj su akademskoj godini planirala upis 39 346 studenata no, prema podacima AZVO-a, nakon oba upisna roka ostalo je nepopunjeno 9340 upisnih mjesta. 


...Hoće li i ove godine fakulteti ostati nepopunjeni? Evo koliko maturanata ove godine planira upisati studij u Hrvatskoj... 


...U Hrvatskoj sve manje studenata, a sve više studijskih programa – čak 41 program nitko nije upisao...


Podsjećamo da je Agencija za znanost i obrazovanje nedavno objavila i popis 10 najpopularnijih studija u Hrvatskoj za 2021. godinu. Prilikom rangiranja na ljestvici najpopularnijih u obzir su uzeli omjer broja prvih prijava i kvote za upis u prvu godinu preddiplomskog studija u akademskoj godini 2020./2021. Prema prikupljenim podatcima, studij Logopedije na  Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i ove je godine izbor broj jedan među maturantima diljem Hrvatske. S obzirom na omjer upisne kvote i onih koji ciljaju prvenstveno na ovaj studij, za jedno upisno mjesto borit će se gotovo 5 maturanata.  


...Žestoka borba među maturantima: Ovo je 10 najpopularnijih studija u Hrvatskoj ove godine...


Kao što se unazad nekoliko godina upozorava na sve veći broj slobodnih mjesta na pojedinim studijima, također je i bitka za one najpopularnije već par godina ista. Hoće li i kada fakulteti u Hrvatskoj poslušati savjete i smjernice HZJZ-a i AZVO-a, te reorganizirati upisne politike, ostaje da vidimo.

Još vijesti