Mojfaks.hr u Akademska četvrt

Brucoši sve češće doživljavaju napade panike: 'Molila sam roditelje da me vrate kući'

Napadi panike, nostalgija i problemi s učenjem mnogim studentima obilježe prve dane fakulteta. Ovo vrijeme psihijatri nazivaju periodom prilagođavanja.

8. studenog 2016 15:37
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

"Preklinjala sam roditelje da me vrate kući. Beograd je za mene bio tuđ. U kolegama sam vidjela sušte genijalce, a svoje desetke kao greške u sistemu", opisuje za Blic svoje prve fakultetske dane Maja Z.

"Plašila sam se odlaska na predavanja, prijevoza, menze, ali moji mi nisu dali da odustanem. Podržavali su me, savjetovali i tjerali da se izborim sa strahom i tugom, sve dok konačno nisam uspjela da se uklopim u svoj novi život", ispričala je 23-godišnja Maja.

"Sa 19 godina mladi su osjetljivi na svaku vrstu promjene. To je izraženije kod studenata iz unutrašnjosti, razdvojenih od porodice, prijatelja, partnera, poznatog i sigurnog okruženja. Dolaskom u Beograd oni moraju da se sami snalaze i prilagođavaju na odvojeni život, što je veći stres u odnosu na onaj kroz koji prolaze studenti iz Beograda", pojasnila je dr. Jelena Kiković, spec. psihijatrije.

Novi izazovi bude u studentima drugačije reakcije, a većina brucoša ima kroničan nedostatak vremena.

"Predavanja su duga, kolokviji česti, knjige opširne, rokovi fiksni. Ukoliko se s učenjem ne krene na vrijeme, dolazi do zastoja koji se teže savladava. Nagomilane obaveze i brige dovode do napetosti, tjelesnih simptoma, nesanice, buđenja tokom noći", upozorava dr. Kiković.

Više pročitajte ovdje.

L.B./izvor: Blic
foto: Shutterstock