V.K. u Akademska četvrt

Muškarci masovno odustaju od fakulteta – i ne izgleda da će se to promijeniti

Službeno su prošli i rekordne brojke naspram kolegica studentica.

9. rujna 2021 13:11
Grupa studenata

Grupa studenata Foto: MojFaks

Već nekoliko godina europske, ali i nacionalne statistike pokazuju da studentice dominiraju kad je interes za studiranjem i upisivanje fakulteta u pitanju.


>>>Trend 'dominacije' studentica na hrvatskim fakultetima sve jači: Sve je više visokoobrazovanih žena<<<


Na kraju akademske godine 2020/2021., Wall Street Journal objavljuje da žene čine čak 59,5 posto sveukupnog broja američkih studenata što je rekordan broj. S druge strane, prema podacima neprofitne istraživačke skupine National Student Clearinghouse, broj muških studenata iznosi samo 40,5 posto.


Američki su fakulteti i sveučilišta imali 1,5 milijuna studenata manje u odnosu na prije pet godina, a broj muškaraca je za nevjerojatnih 71 posto u padu. Ovaj obrazovni jaz koji postoji i na dvogodišnjim i na četverogodišnjim fakultetima i dalje se povećava i to unazad 40 godina. Uz spomenuto, razlika se povećava pri samom kraju obrazovanja – kod diplome.


Prema podacima američkog Ministarstva obrazovanja, nakon šest godina fakulteta, 65 posto ženske populacije SAD-a koje su svoje visoko obrazovanje započele 2012. godine, stekle su svoje diplome do 2018. godine, u usporedbi s 59 posto muškaraca koji imaju diplome iz istog razdoblja.


Dvije žene na jednog muškarca


Ako se ovakav trend nastavi, u sljedećih nekoliko godina dvije će žene steći diplomu na svakog muškarca, kazao je Douglas Shapiro, izvršni direktor Nacionalnog centra koje je i provelo istraživanje.

S obzirom na trenutnu statistiku, preokret u brojkama ne nazire se. Žene su povećale svoju prednost u odnosu na muškarce i u prijavama u novu akademsku godinu 2021./2022. za gotovo cijeli postotni bod u odnosu na prethodnu akademsku godinu, prema podacima iz Commom Application.


Detaljnije, u novu akademsku godinu upisano je 3 805 978 studentica, za razliku od prethodne kada je bilo nešto ispod 3 milijuna studentica (2 805 810).


>>>Apsolutna dominacija studentica: Ovo su hrvatski 'ženski' fakulteti kojima bez sumnje vladaju djevojke<<<


Muškarci brzo zaostaju


Veliki pad muških studenata na visokim učilištima komentirao je i Thomas Mortenson, viši znanstvenik za Institutu Pell. Američki fakulteti, aktivno uključeni u debate oko rasne i rodne jednakosti, rade na načinima da smanje seksualne napade i uznemiravanje žena na kampusima, a još uvijek ne postoji konsenzus o tome što bi moglo usporiti odustajanje muškaraca od visokog obrazovanja.


Neki se fakulteti, prema pisanju ovog lista, "tiho" trude nuditi programe privlačnije muškarcima, ali je u ovom pitanju problem izostanaka potpore kampusa za trošenje sredstava za zadržavanje muškaraca na fakultetima.


"Prljava mala tajna visokog obrazovanja"


Prošle godine udio studentica u visokom obrazovanju porastao je na 61 posto, stoga je postavljeno pitanje može li s kako postići bolja ravnoteža u spolovima. Kako kaže Jennifer Delahunty, konzultanticom za upis na fakultete koja je vodila prijemne urede na čak nekoliko sveučilišta diljem Amerike, može se, no pitanje je je li to ispravno ili pogrešno.


Kako dalje navodi, ova vrsta prešutnog agitiranja za muškarce postala je "prljavom malom tajnom visokog obrazovanja". "Postoji u praksi, ali je javno nepriznata na mnogim privatnim sveučilištima gdje je rodna ravnoteža nestala", govori Delahunty.


>>>300 puta više studentica nego prije: Na ovom sveučilištu čak 50% budućih informatičkih stručnjaka su – žene<<<


Čak i na poznatom sveučilištu UCLA smanjuje se broj mladića koji studiraju. Iako rasa i spol ne mogu biti dijelom kriterija za upis na fakultete u Kaliforniji, broj upisanih studenata prošle godine bio je samo 41 posto, dok je 2013. godine bilo na kojih 45 posto upisanih muškaraca. Usporedno, u istom tom vremenskom periodu (2013.-2020.) otvoreno je novih 3 tisuće mjesta na ovom sveučilištu na preddiplomskim studijima. Devet od deset mjesta popunile su studentice.


Također, iz ovog istraživanja izvučeni su i podaci vezani uz upise na fakultete i rasu. Kako navode, iako je do sada znantno prevladavao broj bijelih muškaraca na fakultetima, brojka se sada okreće, kako kaže Mortenson, sada je više ostalih rasa (bez obzira na ekonomsku pozadinu studenata).


>>>Sve više djevojaka studira – dečki i dalje bolje plaćeni nakon diplome<<<


Ni pandemija nije puno pomogla u premošćivanju ovog jaza. Naime, kako kažu, u proljetni je semestar upisano 700 tisuća studenata manje, od kojih je 78 posto muškog spola. Nadalje, smatraju kako ovim poražavajućim brojkama uvelike pridonose i financije obitelji, pa tako daju primjer da su mnoge žene morale dati otkaze i ostati kod kuće kako bi brinule za djecu, stoga su muškarci morali financijski doprinositi, a time i odustati od fakulteta.


izvor: wsj.com

Još vijesti