Mojfaks.hr u Akademska četvrt

Frka na uglednom zagrebačkom faksu: Poništili kolokvije, otkazali usmene, a šuška se i dokad će sve trajati... NEĆE VALJDA?!

Zbog epidemije koronavirusa u Hrvatskoj, od jučer se nastava na svim Sveučilištima u Hrvatskoj odvija online putem.

17. ožujka 2020 13:36
Frka na uglednom zagrebačkom faksu: Poništili kolokvije, otkazali usmene, a šuška se i dokad će sve trajati... NEĆE VALJDA?!

Frka na uglednom zagrebačkom faksu: Poništili kolokvije, otkazali usmene, a šuška se i dokad će sve trajati... NEĆE VALJDA?! Foto: MojFaks

Posljednjih nekoliko tjedana, prateći razvoj situaciji, uvođene su različite promjene u načinu organizacije studentske svakodnevice. I dok su trenutno na snazi preventivne mjere, koje uključuju pojačane higijenske mjere u studentskim domovima i menzama, razmak između stolova kako bi studenti i osoblje koje radi u restoranima Prehrane bili što sigurniji, iz razgovora sa studentima doznajemo i da prilagodba na nove obrasce ponašanja nije naročito jednostavna. 

...\'Domovi su prazni, nema posla, ne možeš se ošišati ni popraviti zube\': Andrija i Ana pokazali kako izgleda studentski život tijekom epidemije...


Kako smo pisali u jednom od prethodnih članaka, iako je od jučer nastava na fakultetima obustavljena, mnogi studenti već danas imaju mnogo pitanja na koja je teško pronaći odgovor. Jer većina zavise od tog kako će se idućih tjedana situacija s epidemijom koronavirusa odvijati u Hrvatskoj. 

...VELIKE NOVOSTI: Smanjili broj mjesta i obroka u menzama, a slijede i daljnje mjere – moći ćete jesti na samo JEDNOJ LOKACIJI...


Na svakom fakultetu situacija je drugačija. Studenti koji imaju dosta praktične nastave, zasigurno će biti na dodatnom gubitku, naročito one profesije koje uključuju kontakt s drugima. Pitali smo studente kako se situacija razvijala na pojedinim fakultetima, otkako se prekid nastave počeo spominjati, te kakav je plan rada za dalje. Ono što nam je jedna sugovornica rekla, studentica zagrebačkog Prava, izdvojilo se iz svih ostalih dojmova koji su uglavnom konfuzni, ali manje konkretni.

Pravo će biti zatvoreno do kraja semestra?


...Kako je živjeti u nikad praznijim zagrebačkim domovima: \'U sobama smo dok ne izgorimo, onda sjednemo na sunce i čekamo da nas uhapse...\'


Studentica Pravnog fakulteta u Zagrebu govori nam kako su prvo bile otkazane konzultacije te da su se predavaonice počele dezinficirati za vrijeme pauze, da bi od ponedjeljka kao i ostali – fakultet bio zatvoren. 

"Najveći problem su nam ispiti pošto će se oni odražavati online preko sustava Merlin (ali nije još sigurno kako). Neke katedre su poništile prijašnje kolokvije i uvažit će samo taj online ispit, usmenih ispita neće biti", govori naša sugovornica. 

Kako neslužbeno doznajemo, među studentima kruži i priča kako će Pravni fakultet biti zatvoren do kraja semestra. 

"To nam je javio jedan član studentskog zbora da se raspravlja o tome. Ja se iskreno nadam da to toga neće doći", govori naša sugovornica. 

...Zagrebački profesor poručio studentima: \'Možda nema predavanja, ali imate priliku živjeti u društvenom laboratoriju…\'...


Još prije uvođenja online nastave, pojedini fakulteti počeli su otkazivati predavanja, otkazane su promocije, studentska putovanja odgođena do daljnjeg. Trenutno nitko od nadležnih nema konkretne informacije kako će semestar koji je tek započeo izgledati stoga je za pretpostaviti da je daljnji tijek akademske godine i njegovo izvođenje u potpunosti "u milosti" daljnjeg razvoja epidemiološkog stanja u zemlji.

A.Z.
foto: MojFaks