V.K. u Akademska četvrt

Da, moguće je: Radio na fakultetu, a nije završio osnovnu školu

A njih još osam nema završenu ni srednju školu, a svi navodno rade na fakultetu.

4. ožujka 2022 11:14
diploma

diploma Foto: MojFaks

Prvo ide osnovna škola. Potom, srednja škola. Onda preddiplomski, diplomski. Ovim redoslijedom bi svoje obrazovanje trebali završavati svi oni koji imaju diplomu s fakulteta. No, očito taj redoslijed ne prate svi.


Nedavno su prosvjetni inspektori u Banja Luci tijekom kontrole fakulteta utvrdili da jedna osoba zaposlena na fakultetu nema diplomu ni osnovne škole, a njih još osam nema regularno završenu srednju školu, pišu Nezavisne.


>>>Ima dvije diplome sa samo 22 godine: 'Spremanje ispita mi je bilo najjednostavnije'<<<


Jedan nema diplomu za osnovnu, njih osam nema za srednju školu


Prosvjetni su inspektori u prošloj godini bili u više od 100 kontrola visokoškolskih ustanova i u njih 20 pronašli su određene nepravilnosti.
„U protekloj godini je u devet slučajeva, uvidom u dokumentaciju i evidencije ustanove u kojoj je diploma navodno stečena, utvrđeno da ne postoje podaci o osobi na čije ime glasi diploma", kazali su iz Inspektorata dodajući da je riječ o diplomi o osnovnom obrazovanju i osam diploma o srednjem obrazovanju.


>>>Kraj lažnih diploma u Hrvatskoj? Evo kako će uskoro izgledati i kako će ih provjeravati<<<


Kako pišu dalje, kada su u pitanju provjere zakonitosti stjecanja diploma na fakultetima u Republici Srpskoj, Prosvjetna je inspekcija kontrole vršila po zahtjevu ustanova.
"Ukoliko je diploma stečena u Republici Srpskoj, u skladu sa zakonom i danim ovlaštenjima, Prosvjetna inspekcija uvidom u dokumentaciju kontrolira vode li se evidencije uredno, a ukoliko je riječ o ustanovama van teritorije Srpske, zahtjev se upućuje nadležnim organima u kojima je ista stečena", kazali su iz Inspektorata za Nezavisne.


Osim toga, naglašavaju da prosvjetni inspektor „nije ovlašten utvrditi autentičnost ili vjerodostojnost javnih isprava“. Drugim riječima, nisu nadležni vršiti vještačenje je li isprava original ili lažna.


>>>Za nostrifikaciju diplome treba joj 6000 kuna, propustila i priliku za posao u struci... Razmišlja o odlasku iz Hrvatske<<<


Dijele kazne


Prema njihovom Zakonu o obrazovanju Republike Srpske, za ne vođenje ili neuredno vođenje propisane evidencije o odgojno-obrazovnom radu škole, propisuje se kazna od tisuću do 5 tisuća KM (od skoro 4 tisuće kuna, pa do nešto iznad 19 tisuća kuna) za škole, dok osoba može biti kažnjena od jedne tisuće pa do 3 tisuće KM.


Sveučilište u Banjaluci kazalo je za Nezavisne da su sve diplome koje su oni izdali uredne. „U proteklom periodu nije zabilježena nijedna nepravilnost koja se odnosi na diplome prvog, drugog i trećeg ciklusa studija izdate od strane Sveučilišta", kažu iz ove ustanove.


Izvor: nezavisne.com