Anja Z u Akademska četvrt

Ako profu 'pukne' veza, svi padaju! Skandalozne upute za polaganje 'najkrvavijeg' ispita na Ekonomiji šokirale studente – hoće li profesora zaustaviti?

Zimski semestar na pojedinim fakultetima završit će se online ispitima, a posljednjih dana studente zagrebačke Ekonomije uznemirili su propisani uvjeti polaganja ispita na jednom od 'najzloglasnijih' kolegija.

26. Siječnja 2021 17:46
Ekonomski fakultet u Zagrebu

Ekonomski fakultet u Zagrebu Foto: MojFaks

Dio katedri Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu ispitni rok provest će online, a među njih se ubraja i kolegij Matematika za koji je objavljen i pravilnik polaganja ispita. Naime, u jednoj od grupa na Facebooku u kojoj se nalaze studenti Ekonomskog fakulteta, objavljen je dokument "Upute za online ispit iz Matematike", koji je zbog pojedinih navedenih stavki izazvao pažnju i protest studenata. Velikom broju njih, sporna je stavka u kojoj se navodi kako u slučaju pucanja internetske veze nastavnika – svi studenti padaju ispit
foto: Screenshot Facebook@EFZG obvezni kolegiji/dokument je prvotno objavljen na službenim stranicama Ekonomskog fakulteta, ali je brzo obrisan


Kolegij je već poznat kao "najkrvaviji" za proći na ovom fakultetu


Komentirajući upute za izlazak na ispit iz Matematike pod ovakvim uvjetima – mnogi su kazali kako će odustati, jer su 80% osuđeni na pad. Neki su skupili snage i našalili se sa situacijom, te istakli kako pored znanja za ispit iz Matematike "trebaš i profesoru osigurati brz Internet". "Ako se dogodi novi potres i moraš otići stati ispod nosivog zida - bilježi se pad studenta", osvrnuli su se i drugi studenti, aludirajući na studente koji se nalaze u potresom pogođenim područjima, te je njihova situacija dodatno otežana. Također, studenti su se dotakli i samovolje profesora kada je riječ o online polaganju ispita.  


...Problemi na zagrebačkoj Ekonomiji postojani! Studenti tvrde: \'Teže nam je polagati ispite, imamo manje vremena, a ako presporo odgovorimo – padnemo\'...


"Zanimljivo je kako zbog online načina izvođenja ispita prestaju vrijediti sva pravila definirana za pisanje ispita u dvorani i svakom profesoru daje mogućnost osobnog, tj. dodatnog iživljavanja nad studentima jer oni navijaju da nas što manje prođe, a ovi ludi uvjeti to dokazuju", napisao je jedan student.


Polaganje ispita online putem sa sobom donosi problematiku stabilnosti internetske veze – na koju studenti jednostavno ne mogu utjecati. Stoga su ovakvi uvjeti polaganja ispita najblaže rečeno bez presedana, naročito kada je riječ i o poništavanju ispita ako profesor izgubi internetsku vezu. Otegotna stavka je i to što generacije studenata Ekonomskog fakulteta, svjedoče o teškom prolazu kolegija Matematika, i u vrijeme "klasične" provedbe ispita znanja.

Matematika je zahtjevan kolegij, a iskustva prethodnih generacija pokazala su da često predstavlja izazov mnogim brucošima, kako zbog neadekvatnog znanja osnovne i srednjoškolske matematike, tako i zbog mnoštva gradiva i intenziteta kojime se gradivo obrađuje, a na koja određeni maturanti dolaze nespremni. Zbog toga je Ekonomski fakultet početkom akademske godine 2020./2021. organizirao i online \'pred-kolegij\' iz matematike za sve brucoše. 


...Da im bude manji šok! Ove godine brucoši Ekonomije za \'KRVAVI ISPIT\' pripremaju se i prije početka nastave...


"Ja sam na Ekonomiju došla iz gimnazije i nikada se dotad nisam susrela s, na primjer, matricama, a netko tko dođe iz srednje ekonomske vjerojatno se nije susreo s derivacijama i integralima", kazala nam je bivša studentica ekonomije, te dodala kako bi se uz pomoć pred-kolegija studenti moći bolje pripremiti za \'krvavi ispit\'.


Uprava fakulteta daje podršku studentima


Na propisane uvjete polaganja \'krvavog ispita\', promptno je reagirao i Studentski zbor Ekonomskog fakulteta i stao u zaštitu prava studenata, ističući kako su navedeni uvjeti nedopustivi, te usmjeravajući komunikaciju s Upravom fakulteta u pronalasku adekvatnih kanala transparentne provedbe ispitnih rokova.

"Odmah po saznanju za navedenu situaciju smo reagirali i obavijestili Upravu fakulteta o spornim odlukama te je Uprava fakulteta dala punu podršku studentima i odmah se prionulo rješavanju problema i korigiranju navedenih uvjeta za pristup ispitnom roku. Studentski zbor je uputio dopis na adresu katedre za Matematiku sa zamolbom da se sporne stavke uvjeta za pristupanje ispitima ukinu jer ni u kojem smislu ne stvaraju poticajno i motivirajuće okruženje prije pristupanja ispitu. Dapače, ovi uvjeti ne samo da nisu motivirajući, već studentima dodatno otežavaju situaciju, straše ih i unose dodatnu paniku", za portal MojFaks govori Marin Ćuk, predsjednik Studentskog zbora Ekonomskog fakulteta. 


...Jeste li čuli za ovaj \'kolegij iz pakla\'? Evo savjeta svim brucošima koji ga planiraju položiti: Trebat će vam molitva, inat i skripta iz Pascala...


Predsjednik Studentskog Zbora govori nam da razumiju potrebe profesora za što transparentnijom provedbom ispitnih rokova, ali i da se "neke od odluka kose s osnovnim načelima dobre vjere i pozitivnog usmjeravanja studenata ka cilju". U odaslanom dopisu Katedri za matematiku, Studentski zbor iznio je nekoliko konkretnih prijedloga i uputa vezanih za problem zastoja ili nestanka internetske veze.

"Zatražili smo da se studentu u slučaju nestanka internetske veze ne bilježi pad ispitnog roka, već da se pruži druga prilika povratku na ispitni rok u propisanom vremenskom roku, a poništavanje izlaska na ispitni rok u slučaju potpune nemogućnosti ponovnog pristupa ispitnom roku uz, naravno, adekvatne dokaze i razloge za isto. Loša internetska veza profesora nije problem studenata i ne smije biti faktor utjecaja na konačnu ocjenu svih studenata. U istoj situaciji, profesor se treba pokušati ponovno prijaviti na ispit i nastaviti ga provoditi prema predviđenom planu. Ako se pak profesor nije u mogućnosti vratiti u online meeting, svim studentima treba biti poništen ispitni rok i omogućen novi ispitni rok. Zaključak cijele priče i prioritet Studentskog zbora je zaštita svih studenata svih socijalnih statusa. U tom smislu, prijeko je potrebno zaštititi studente čija je internetska veza loša. Studenti različitih životnih standarda jednostavno moraju svi biti jednaki i dobiti jednake mogućnosti s ciljem zaštite i poboljšanja studentskog standarda", poručuje Marin Ćuk, predsjednik Studentskog zbora.


Studenti nemaju razloga za brigu


Nakon današnjeg održanog sastanka sa Upravom fakulteta, predsjednik Studentskog zbora, obavijestio je kolege kako je odlučeno da nijedan student ne smije pasti ispit zbog tehničkih problema bilo koje vrste.


...S faksa tvrde da je sve super – studenti se baš i ne slažu: Je li OVO prava istina o online predavanjima na zagrebačkoj Ekonomiji?...


"S obzirom na dosadašnje povratne informacije, zajedničku volju i pozitivan dijalog između Studentskog zbora i Katedre za matematiku, a posebice podršku i brigu za studente od strane Uprave fakulteta, vjerujemo kako studenti nemaju nikakvog razloga za brigu i da će zimski ispitni rok biti proveden u potpunosti u skladu s dosadašnjom praksom provedbe online ispita. Uvjereni smo kako ćemo u vrlo kratkom vremenu zajedničkim snagama donijeti set rješenja kojima će biti zadovoljni apsolutno svi dionici fakulteta, a posebice studenti, za koje ćemo se boriti da svoje ispite polažu u bezbolnim okolnostima, bez nepotrebno nametnute panike i pritiska kako bi studenti pokazali ono zbog čega su tu, a to je stečeno znanje", govori Ćuk za naš portal.


Mnogim studentima akademska godina bila je izuzetno stresna – online nastava i online ispiti, te potresi zasigurno su ostavili traga i na učenje i mogućnost koncentracije. Bizarni uvjeti za polaganje ispita, poput ovog na kolegiju iz Matematike – nanovo izbace studente iz \'šina\', ali zahvaljujući reakciji i studenata i Studentskog zbora, situacija se riješila, a predsjednik zbora, šalje podršku i motivaciju svojim kolegama.

"Za sam kraj želimo potaknuti studente na pozitivno razmišljanje i usmjeravanje njihovog fokusa na učenje i pripremu za ispitne rokove. Uvjereni smo kako će rasplet ove situacije biti miran i da će se daljnjim razgovorom pronaći optimalno rješenje i da nijedan student Ekonomskog fakulteta u Zagrebu neće pasti nijedan ispit zbog tehničkih problema bilo koje vrste. Posebice je važno uzeti u obzir i brojku studenata s potresom pogođenih područja u čijim domovima povremeni manji potresi mogu uzrokovati i pucanje internetske veze koja postaje podložnija disfunkcionalnostima", poručio je predsjednik zbora Marin Ćuk.