V.K. u Akademska četvrt

Dekan Medicinskog fakulteta u Puli smijenjen nakon svog predavanja o štetnosti cjepiva

Iako je i otprije poznat kao pobornik teorija zavjera vezanih uz koronavirus, jučer jem nakon što su mediji prenijeli rezime njegovog online izlaganja o štetnosti cjepiva protiv koronavirusa i službeno smjenjen s mjesta dekana Medicinskog fakulteta u Puli koji, formalno, niti ne postoji.

30. lipnja 2021 14:38
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Jučer smo pisali o istupima dr. sc. Krešimira Pavelića, dosadašnjeg dekana Medicinskog fakulteta u Puli protiv cijepljenja. Naime, dekan je prisustvovao na okruglom stolu predavanjem o štetnosti cjepiva protiv koronavirusa u kojemu je nabrajao komplikacije za koje kaže da se uglavnom "kriju od očiju javnosti". Mnogi su domaći mediji prenijeli ovu vijest s obzirom da je javnost još uvijek polarizirana što se cijepljenja tiče, a posebice i zato jer je u ovom slučaju zagovornik odbijanja mogućnosti cijepljenja - dekan Medicinskog fakulteta.


Dekan smijenjen


I dok su takozvani "antivakseri" pozdravili izjave Pavelića (o čemu svjedoče i komentari objavljeni ispod snimke predavanja, objavljene na YouTube-u), rektor Sveučilišta u Puli, dr. Alfio Barbieri za Slobodnu Dalmaciju potvrdio je kako je dekan smijenjen upravo zbog ovakvih čestih istupa. "Da, možemo reći da smo tu odluku donijeli zbog njegovih istupa mada ja nisam stručnjak u tom znanstvenom području", rekao je dr. Barbieri za Slobodnu.


U nedavnom smo članku spomenuli i opsežnu analizu njegovih istupa koje je svojevremeno objavio Faktofraf, a u kojoj su u više navrata argumentirano dokazali da dekan Pavelić iznosi neistine, neprovjerene i netočne informacije.


>>>Dekan Medicinskog fakulteta u Puli tvrdi da su cjepiva štetna: Na fakultetu ipak zvali studente na cijepljenje<<<


Podsjetimo, Pavelić je na svom izlaganju iznosio brojke koje potkrepljuju njegovo uvjerenje da cjepiva protiv koronavirusa treba izbjegavati. Prema njegovim riječima, u 4 mjeseca je bilo više umrlih od COVIDA, odnosno od cjepiva protiv COVIDA, nego ukupan broj umrlih od drugih cjepiva u sustavu od 1990-ih godina. Uz navedeno, Pavelić se pozivao na nepotvrđene službene podatke za mlade od 20 do 24 godine koji pokazuju dramatičan rast smrtnosti. Pavelić smatra kako je vrlo teško utvrditi korist od cijepljenja s obzirom na komplikacije, te kako kaže, nevjerodostojnosti informacija i upisnih dijagnoza smrti od COVID virusa.

U svom je izlaganju također nabrojio 10-ak različitih potencijalnih nuspojava za koje tvrdi da su validni statistički podaci objavljeni u renomiranim znanstvenim časopisima, no da se ne spominju u medijskom prostoru. Sada već bivši dekan Medicinskog fakulteta u Puli kazao je da "znanstvenike zabrinjava cenzura znanstvene misli i slobode govora koja je na snazi u čitavom svijetu, a to predstavlja jedan od prvih koraka u uspostavi diktature".


"To bi samo po sebi trebao biti dovoljan razlog da se cjepiva hitno maknu, a protagonisti propagande privedu pravdi", izjavio je dr. Pavelić na okruglom stolu, iako je njegov fakultet na svojim službenim stranicama još prošli mjesec pozivao studente na organizirano cijepljenje.


Fakultet koji, tehnički, ne postoji


Inače, kako su prenosili i u Faktografu, dekan je već od prije postao poznat u medijskoj sferi po teorijama zavjere o umjetnom podrijetlu koronavirusa. Uz sve navedeno, Pavelić je bio dekan praktično nepostojećeg fakulteta, no rektor pulskog sveučilišta dr. Alfio Barbieri je dosta kritičan prema Nacionalnom vijeću za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj Republike Hrvatske, kažu iz Slobodne.


>>>Krenulo masovno cijepljenje studenata medicine – otkrivaju nam koje su nuspojave najčešće osjećali!<<<


"To što naš fakultet još nema dopusnicu za rad je zapravo rezultat kršenja Zakona o znanosti i visokom školstvu. Nacionalno vijeće se neprijateljski ponaša prema nama, jer ja ne vidim nijednu prepreku da nam se ta dopusnica ne dodijeli. Iza svega vidim djelovanje neformalne mreže medicinskih lobija jer smo pozitivno mišljenje dobili i od samog premijera Andreja Plekovića, od ministra znanosti Radovana Fuchsa i ministra zdravstva Vilija Beroša", dosta je ogorčeno pojasnio dr. Barbieri.


Kako stoji na njihovim službenim stranicama, još su početkom ovog mjeseca dobili bezuvjetnu podršku za otvaranje Studija medicine u Puli kojim se jamči razvoj sveučilišta i obrazovanja mladih. Kako dalje prenosi Slobodna, rektor je u afektu spomenuo kako se ovdje radi o "maćehinskom odnosu" prema regiji koja zaslužuje integrirani studij medicine te rektor u ovom dijelu spominje i kako je Hrvatsko katoličko sveučilište dobio dopusnicu za ovaj studij dok oni nisu.


>>>Hrvatsko katoličko sveučilište pokreće studij medicine – godina košta 38 tisuća kuna<<<


"Zašto svi dobivaju dopusnicu osim nas? Nama su tražili sporazum s nekim KBC-om i mogu vam reći da smo bili u pregovorima s Rijekom, ali su nas odbili kao i neki drugi. Zato ovim putem zahvaljujem splitskom rektoru dr. Draganu Ljutiću, dekanu dr. Anti Tonkiću, kao i ravnatelju vašeg KBC-a dr. Juliju Meštroviću jer jedino nam oni nisu zatvorili vrata", poručio je dr. Barbieri.


Ukratko, Nacionalno vijeće za znanost je još 2019. godine odbilo zahtjev za izdavanje suglasnosti za integrirani preddiplomski i diplomski studijski program Medicina zbog sporne točke kadrova. Medicinski je fakultet u Puli imao samo 24 posto svojih kadrova, a većina kadra su umirovljenici stariji od 65 godina i to bez stalnog boravka u Puli i Istri.


Po pitanju ovoga, rektor je kazao da su oni napravili pogrešku kada su naveli ovaj postotak i da se to moglo vidjeti iz njihovog zahtijeva "u kojemu je stajalo da će u prvoj godini nastavu izvoditi 70 posto naših kadrova, u drugoj 63 posto, u trećoj 80 posto i tako dalje. Ta greška je ispravljena, ali oni unatoč tome krše zakon i to čl. 70 stavak 5 koji kaže da Sveučilište može akreditirati i integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij iz stavka 4. ovog članka uz prethodno odobrenje Nacionalnog vijeća. Na njima nije da ulaze u analizu već samo da kažu mišljenje dopušta li nam se integrirani studij. Ništa više od toga. Ne znam zašto Nacionalno vijeće ima tako neprijateljski stav prema nama, ovo je nevjerojatno što nam rade", poručio je rektor. Već spomenuti Faktograf je još u ožujku ove godine objavio odluku Nacionalnog vijeća iz kojeg je vidljivo kako postoje još neki razlozi odbijanja zahtjeva za pokretanje studija Medicine, a oni dopusnicu za rad nisu dobili do danas.


Kadar stariji od 65 godina, nema laboratorija, nema dokaza da OB Pula zadovoljava uvjete...


U spomenutom zahtjevu ne postoji napis o niti jednom laboratoriju koji bi se mogao koristiti za svrhe izvođenja nastave, a nisu niti dokazali da Opća bolnica u Puli zadovoljava minimalne uvjete za pothvat, a upravo su nju predložili kao nastavnu bazu studija. Uz to, pokretači fakulteta su se u prijavi pozivali i na Klinički bolnički centar Rijeka i Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, no iz sporazuma je vidljivo da s Medicinskim fakultetom u Rijeci nisu ugovorili izvođenje studija medicine, dok s KBC-om postoji tek dogovor o vježbama za nastavu studija sestrinstva.


Uz sve spomenute sporne točke, profesori koji su navedeni kao nositelji medicinskih kolegija za koje je potrebna klinička specijalizacija nemaju kvalifikacije za ovaj tip nastave, a ni financijsko stanje nije riješeno s obzirom na broj upisnih mjesta.


Dr. Mirjana Polić Bobić, predsjednica Nacionalnog vijeća za znanost i visoko obrazovanje, rekla je da će na sjednici u srpnju uzeti u obzir sporazum o suradnji Sveučilišta u Puli sa splitskim KBC-om o kojemu je govorio dr. Barbieri.


>>>Veliki planovi za maleno sveučilište: Novi pulski gradonačelnik u tom gradu vidi čak 20 tisuća studenata<<<


U upisnim kvotama ipak stoji - studij medicine?


Za kraj je zanimljivo spomenuti kako prema sadašnjem natječaju za upise studije na spornom Medicinskom fakultetu u Puli stoji kako upisuju redovno 40 studenata na studij medicine, no on je označen zvjezdicom zbog pojašnjenja da će ga biti moguće upisati ako se za akademsku godinu 2021./2022. dobije dopusnica za izvođenje studija. Na Sestrinstvu s druge strane, koji je stručni studij u sklopu ovog fakulteta, upisuje se 70 redovnih studenata, 30 vanrednih i 3 strana državljana.


izvor: Slobodna Dalmacija

Još vijesti